Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.7.11 / dotaz č. 28225
Dobrý den, po rodičích jsme zdědily starý dům z roku 1918. Rodiče se do domu nastěhovali před 6 lety a stihli trošku dům zrenovovat, tím myslím nová plechová střecha a nové ústřední vytápení (nové radiátory, které vytápí kotel na tuhá paliva) Obvodové zdivo je z pálených cihel 50 cm. Dům má sedlovou střechu s neobydleným podkrovím, dům není odizolován proti zemní vlhkosti. Je částečně podsklepen. Podkroví není zatepleno. V domě byly staré dřevěné podlahy, pod kterými byly trámy a štěrk. Rodiče vše odstranili a podlahy vylili betonem bez zateplení. Místnosti se zdají být suché, plíseň se nikde netvoří. Přesto je dům velice chladný a v kuchyni a chodbě, kde je dlažba, mi přijde podlaha strašně studená. Jako první plánujeme na podzim vyměnit stará okna, za plastová. Dále příští rok na jaře vyměnit kotel na tuhá paliva za plynový (kondenzační kotel zřejmě asi není vhodný, že?). Dále plánujeme zateplení zdiva. Tady si nevíme rady jakou tloušťku EPS zvolit, zda stačí 100 mm nebo raději 150 mm? Dále jsme si říkali, že bychom ještě mohli zateplit strop, tím způsobem, že bychom v podkroví na zem volně položili skelnou vatu o šířce alespoň 25 cm (je tento způsob vhodný, a bude stačit tloušťka skelné vaty ?) No a nakonec jsme se rozhodli, že budeme zřejmě muset zateplit i podlahy. Můžete mi prosím poradit jak nato? Např. odstranit beton, zateplit alespon 100 mm EPS a zalít opět betonem? Jakou byste navrhli pro nás nejlevnější variantu izolace proti zemní vlhkosti? Je nutné zateplit i sklep, který stejně nepoužíváme? Prosím navrhněte nám nějaká vhodná řešení ke všem našim snahám jak dům co nejlépe zateplit. Jsou ještě nějaké dotace např. na zateplení, okna, atd. nebo již byly zrušeny?
Předem děkuji za odpověď
Marta
Dobrý den,

vaše úvahy, že „chladný dům“ lze změnit v „teplý“ se ubírají správným směrem.
Pocit chladu při obvyklé vnitřní teplotě je dán nízkými povrchovými teplotami stěn. Tepelná pohoda je totiž dána průměrnou teplotou vnitřního vzduchu a stěn. (uvedu zjednodušený příklad – je li průměrná teplota stěn 16 st. C a vytápíte na 22 st. C je odpovídající teplota tepelné pohody 19 st.C). Samozřejmě to ovlivňují i další veličiny, jako způsob větrání resp. při netěsných oknech vznikající průvan, způsob vytápění, vlhkost vnitřního vzduchu, termoregulace osob pobývajících v daném prostoru atd.
Výměnou oken a zateplením snížíte nejen náklady na vytápění, ale i zvýšíte povrchové teploty stavebních konstrukcí, čímž se při správném návrhu odstraní riziko kondenzace vodních par v zateplených konstrukcích. Vámi uvažované tloušťky zateplení by měli splňovat současné požadavky na tepelně technické požadavky stavebních konstrukcí dle ČSN 730540–2, nicméně Vám doporučuji se obrátit na projektanta nebo energetického experta, který navrhne zateplení konstrukcí na Váš případ a to nejen tloušťku, ale i druh, skladby i minimalizaci tepelných mostů při navazování jednotlivých konstrukcí. U podsklepených místností je možné zateplit strop sklepa. Základem je ale vyřešení izolací proti zemní vlhkosti.
Musím se omluvit, ale bez prohlídky domu není možné se vyjadřovat ke způsobu sanace konstrukcí domu. Doporučuji Vám obrátit se na odborného projektanta, který má zkušenosti se sanací starých domů, který může prokázat i realizovanými projekty. To samé platí i o realizačních firmách.
Po zateplení bude vaše současná topná soustava (radiátory) předimenzovaná tedy ideální pro instalaci kondenzačního kotle.
V současné době má dotační program „Zelená úsporám“ zastaven příjem žádostí z důvodu nedostatku finančních prostředků. Nicméně se jednalo o velmi úspěšný program, který přispívá ke snížení zatížení prostředí emisemi a současně zapadá do koncepce Evropské komise na snižování energetické náročnosti budov.

Vámi přepokládaná sanace rozhodně nebude levná, proto Vám doporučuji si nechat zpracovat projekt sanace, kde zpracovatel bude zodpovědný za navržené řešení. Samozřejmostí by mělo být, že s Vámi probere i možnosti a ceny navržených opatření.

S pozdravem

Milan Mach
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín tisk