Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.7.11 / dotaz č. 28293
Pěkný den přeji,
zajímalo by mne zdali existuje nějaké zařízení na výrobu elektrické energie pomocí vody nebo páry pro menší objekty? Jedná se mi o zdroj pro menší sklad o ploše cca.2500 m2, kde máme podzemní nádrže, kam pouštíme přebytky ze solárních panelů, tak by men zajímala možnost dalšího využití. Prosím o informaci kde bych se o možnostech mohl dozvědět více.
Vážený pane,
pro posouzení možností by bylo třeba mít podrobnější údaje o teplotě vody v těch nádržích a hodil by se i údaj o jejich objemu. Píšete, že tam pouštíte přebytky ze solárních panelů, zřejmě zdrojem jsou kolektory na ohřev vody a tedy ty přebytky tepla budou asi hlavně v letním období.
Teoreticky platí, že teplo je možné měnit na elektřinu, nicméně účinnost procesu závisí na rozdílu teplot mezi teplým rezervoárem (to jsou ty vaše nahřáté nádrže) a studeným rezervoárem (to by ve vašem případě mohla být nějaká malá chladicí věž, kde se chladí pomocí odpařování).
Předem lze tedy odhadnout, že pokud počítáme s průměrnou teplotou v teplém rezervoáru řekněme 60°C a na výstupu z chladicí věže 30°C pak výsledná teoretická účinnost přeměny tepla na elektrickou energii bude menší než 10% (viz
http://cs.wikipedia.org/wiki/Tepelný_stroj). Praktická účinnost bude pochopitelně ještě menší.
Větší problém než malá termodynamická účinnost je vhodný tepelný stroj, který by byl schopen pracovat s takhle malým rozdílem teplot. Našel jsem zajímavou zmínku o zařízení zvaném Ener-G-Rotor, který má údajně pracovat i s malými rozdíly teplot (http://www.technologyreview.com/business/21701/, http://blog.energy.gov/blog/2011/03/16/turning-waste-heat-power-ener-g-rotors-and-entrepreneurial-mentorship-program ).
Je nicméně pravděpodobné, že při současných cenách elektřiny a produkcí jen po menší část roku nebude takové zařízení ekonomicky návratné.
Rozumnější by bylo hledat pro to teplo nějaké jiné využití (napadá mne např. sušení dřeva či štěpky).
S pozdravem Mgr.F.Macholda



KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk