Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.8.11 / dotaz č. 28643
Dobrý den,

máme RD, v prvním patře je místnost, která jen částečně sousedí s vedlejším domem ( s neobytnou půdou ) - štít je odkrytý. V tomto odkrytém rohu se v zimě objevuje plíseň, větráme několikrát denně, intenzivně.

Bohužel z různých důvodů nepřichází v úvahu venkovní zateplení RD. Pomohlo by na vnitřní stěnu ( zeď je z cihel - 25 cm + Heraklit 5 cm ) připevnit vápeno-křemíkové ( protiplísňové sanační ) desky? Jaký máte názor na tento způsob vnitřního zateplování? Popř. pomohla by něčemu aplikace sanační omítky? Děkuji moc za odpověď.
Příčinou vzniku plísní bývá zpravidla zvýšená vlkost stěn, které jsou tak chladné, že na nebov nich už kondenzuje vzdušná vlhkost. Normální stav je takový, že vlhkost, která v místnosti vzniká, se odvádí jako neviditelná pára zčásti větráním, zčásti prostupem skrze stěny tak, že relativní vlhkost klesne na hodnoty, při kterých už nedochází ke kondenzaci vody na chladném povrchu stěn ani v jejich hloubce. Pokud k ní ovšem už dojde, a stěna zvlhne (třeba i uvnitř), zhorší se tepelně izolační vlastnosti stěn, ještě více klesne jejich teplota a následně dochází k další masivnější kondenzaci. Stěna má pak nižší teplotu a mnohem vyšší vlhkost, a je jen otázkou času, kdy se tam plísně rozbují.
Z toho je patrno, co může být hlavní příčinou plísní
- zvýšená vlhkost vzduchu v bytě (může se i zhoršovat s teplotou) - určitým indikátorem vlhkosti je nadměrné rosení oken
- špatná tepelná izolace a propustnost stěn pro vodní páry, nebo nevhodné uspořádání vrstev (tepelné mosty jako překlady nebo věnce, tepelné izolace umístěné uvnitř, různé nepropustné vrstvy)
- nedostatečné větrání (často se projeví po výměně oken za těsná, třeba plastová)
Jiná možnost je, že zdroj vlhkosti může být i mimo místnost, třeba špatně provedený okap.
Může pomoci oškrábání malby (většinou malířské barvy obsahují klih, který velmi rád hnije a plesniví), oprava zdi vápenným štukem a vysušení.

Vápeno-křemíkové desky jsou na našem trhu poměrně novým materiálem proto s ním nejsou velké zkušenosti. Z popisu fungování vyplývá, že deska má vysokou schopnost pohlcovat vodu. Tato voda může být jak ze zdiva, tak pohlcena vzdušná vlhkost. Deska tedy sama o sobě problém s vlhkostí neřeší, nutnost častého intenzivního větrání zůstává. Vzhledem k velkému povrchu desky pravděpodobně dojde při větrání k rychlejšímu odpaření vody, tím i k jejímu vysychání. Vysoké pH desky zřejmě má i vliv na omezení tvorby plísní.

Odstranění stávající omítky a její nahrazení sanační omítkou odstraní problém s plísní na nějaký čas. Pokud nebude odstraněn zdroj vlhnutí problém se za několik let vrátí.
Odpovídá:  Ing. Karel Puhaný* - EKIS Pardubice EPP Bohemia tisk