Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.9.11 / dotaz č. 28768
Dobrý den,

Rád bych se vás touto cestou zeptal zda zateplovat novostavbu RD postavenou ze zdiva Heluz 44 STI na lepidlo nebo zda stačí klasická házená omítka na fasádu. Pokud byste doporučovali zateplení, jakou tloušťku? Pro doplnění dodávám, že střecha je izolována 26 cm tepelné izolace, okna dřevěná dvojskla (tzv. euro), podlaha 10 cm EPS, v projektu zateplování nemám přesto bych rád znal váš názor.
Děkuji za radu a přeji hezký den
Dobrý den,

vnější stěna je ze zdiva HELUZ 44STI. Při dodržení doporučených postupů výrobce by ve Vašem případě měla mít hodnotu U = 0,21.
Požadovaná hodnota UN20 stanovená ČSN 730540-2 (2007) je 0,3 [W/m2K] a doporučená hodnota dle uvedené ČSN je 0,2 [W/m2K]. Vaše obvodové zdivo je v souladu s ČSN a nevyžaduje další zateplení.
Pokud se rozhodnete pro další zateplení pro eliminaci např. tepelných mostů ve věncích a kolem oken, doporučuji v případě vnějších zrcátek u oken vč. parapetů 3 cm styroduru a v případě vnějšího zdiva např. 6-8 cm materiálu Baumit open reflect. Součinitel tepelné vodivosti λ u tohoto materiálu je 0,031 [W/mK] a paropropustnost µ ≤ 10.
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk