Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.11 / dotaz č. 28769
Vážení, mám chalupu v Železných horách nedaleko Chrudimi. Chalupa je klasické selské stavení, postavené z cihel a kamene, plášť je nezateplený. Budova je nepodsklepená. Obytné podkroví je izolováno 15 cm skelné vaty, přízemí vytápím akumulačními kamny, k ohřevu vody používám 2 elektrické bojlery - vše na noční proud. Podkroví je zatím nevyhřívané.Zatím obýváme chalupu jen krátkodobě o víkendech a částečně o dovolené. V budoucnu ( v důchodu) připadá v úvahu i delší pobyt. Již dnes však platím za elektrickou energii značné účty. Uvažuji tedy o investici do vytápění, která by mi v budoucnu pomohla šetřit peníze za vytápění a ohřev TUV. V blízkosti nemám žádný potok, ale mohl bych si nechat na zahradě udělat vrt. Střecha je orientovaná k jihu, chalupa se však nachází na území ChKO a s větším počtem slunečních kolektorů bych mohl mít určité problémy. Bez ohledu na tuto skutečnost prosím o Vaše doporučení. Zdraví
Pavel Janeček
Dobrý den,

vlastníme podobný objekt, takže s rekonstrukcí máme zkušenosti. Chybí mi tu informace zda je možná přípojka na zemní plyn, pak by bylo nejlepším řešením, pokud dispozice umožnuje, předělat na teplovodní vytápění a jako zdroj použít kondenzační kotel na ZP. Teplovodní systém je vždy vhodné instalovat s akumulační nádrží a tu napojit i na solární kolektory s ohřevem TV. TČ s vrty má vysoké pořizovací náklady, ale systém vzduch - voda už je cenově příznivější - stejně budete muset udělat rozvody otopné vody, ale získate zase poměrně výhodný tarif nákupu elektrické energie.
Pokud by se Vám do rozsáhle rekonstrukce nechtělo a chtěl byste zůstat u elektřiny, tak jediné finančně příznivé řešení jsou infra zářiče, třeba jako topné kameny s akumulací.
Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis
Téma:  Ostatní
tisk