Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.8.11 / dotaz č. 28859
Dobrý den, při zateplení panelového domu neodstranila firma původní venkovní plechy z atiky okolo střechy a zateplení provedle po stěně domu z vnější strany k atice, ale vrch atiky zůstal nezateplený.
Na původní rovné střeše byla namontována nová střešní konstrukce(dřevěný krov a plech lindab.
Původní střecha-(nyní půdní prostor) byla zateplena 12cm vatou, ale nebyla zateplena část vyvýšené vnítřní zdi nad původní střechou pod atikou nad původní střechou ani vrchní část atiky, kde zůstalo původní oplechování.
Máme žádat o slevu případně o předelání takto odvedené práce?
Vážený pane,
asi by bylo nejlepší kdyby tu vadu odstranili, neumím si moc představit jak by se měla vypočítávat škoda, která vám vznikne za dobu životnosti té izolace únikem tepla neodstraněným tepelným mostem. Ta náprava by neměla být zas tak složitá, v podstatě stačí na tu atiku přichytit desky minerální vaty (třeba mezi latě jako se dělají provětrávané fasády nebo kontaktně nalepením a několika hmoždinkami. Možná i ten plech tam může zůstat. Předpokládám, že na té půdě to ani nebude třeba nějak povrchově upravovat. Nevím zda je nad tou vatou položena nějaká pochozí podlaha; pokud není tak je třeba zajistit aby při zateplování té atiky na tu položenou vatu nešlapali.
To kde všude měla být izolace a v jaké vrstvě by ale mělo být v projektu, pokud tam nebylo, že se zateplí i tato část atiky, pak možná může být problém to na firmě chtít- to už je potom spíše otázka na právníka, kdo vlastně udělal chybu. Z čistě tepelně-technického hlediska to chyba je, je to zbytečný tepelný most .

S pozdravem Mgr.F.Macholda



KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk