Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.9.11 / dotaz č. 28947
Dobry den,
chtel bych vas pozadat o radu ohledne zatepleni starsiho RD z roku 1911.Koupili jsme starsi RD ktery budeme rekonstruovat.Je postaven z bilych cihel.Tloustka obvodovych zdi je 45cm+5cm omitka.Planujeme vymenu oken za plastova s izol dvousklem.Podlahy jsou drevene takze planujeme i nove podlahy.Stropy jsou cca 3,6m vysoke drevene s pochozi pudou.Z tohoto duvodu planujeme snizeni stropu sadrokartonem spolu se zateplenim vatou.
Z duvodu vlhkosti obvod.zdi do vysky cca 20cm budeme i podrezavat. A nyni k otazce.Jakou silu polystyrenu(ci vaty???) zvolit na zatepleni obv.zdi,kolik na zatepleni podlahy a kolik vaty na strop?Jak dlouho cekat se zateplenim po podrezani domu aby zdi vyschly?Slysel jsem ze bile cihly jsou vice nasakave nez klasicke ,ale nikde jsem zadne kloudne info ohledne jejich nasakavosti nebo tepelnych vlastnosti neziskal.
Dalsi otazka se tyka pristavene verandy ktera je spojena s celym bytem chodbou.Byla pristavena pouze na sirku cihly tj.15cm coz je zalostne malo.Jak vyresit jeji zatepleni?Nejaky hodne silny polystyren(jaka tloustka???)nebo by bylo lepsi zvazit zbourani a vystavbu verandy nove?Dekuji mnohokrat za odpovedi

Dobrý den,

ČSN 730540-2 udává pro stavební konstrukce hodnoty součinitele prostupu tepla požadované a doporučené. Při realizaci stavby nebo zateplení se rozhodujeme pro intenzitu zateplení podle toho, jak drahým palivem budeme vytápět a jaký předpokládáme vývoj ceny tohoto paliva. Pokud budeme používat levné palivo, může stačit zateplení na požadovanou hodnotu součinitele prostupu tepla, při použití drahého tepla s výhledem na budoucí nárůst ceny se vyplatí provést zateplení na doporučené hodnoty součinitele prostupu tepla nebo dokonce ještě lepší. Dále může být volba intenzity zateplení podřízena požadavku na splnění různých klasifikačních kritérií, např. zatřídění podle Energetické náročnosti budovy, zatřídění podle energetického štítku obálky budovy, splnění limitu měrné potřeby tepla na vytápění pro nízkoenergetické budovy apod. Z toho důvodu Vám bez dalšího upřesnění mohu poskytnout pouze informace vztahující se k požadovaným a doporučeným hodnotám součinitelů prostupu tepla. Vzhledem k tomu, že materiál izolantu většinou netvoří nejvýznamnější nákladovou položku, doporučuji volbu spíše v blízkosti doporučených nebo lepších hodnot.

1. Váš dotaz sice neobsahuje volbu plastových oken pro výměnu, přesto Vám doporučuji volbu kvalitních oken s hlubokým rámem a se zasklením trojsklem. Ve většině případů mají vícenáklady na třetí sklo velmi krátkou návratnost. V každém případě je nutno při zaměření nových oken počítat s nutností zateplení ostění, nadpraží a parapetů, nové osazení je vhodné provést co nejblíže vnějšímu líci fasády.

2. Obvodové zdivo tl. 45 cm z vápenopískových cihel:
- pro dosažení požadované (0,38 W/m2K) hodnoty součinitele prostupu tepla je třeba 80 mm izolantu (EPS 70 F), vypočtená hodnota je 0,375 W/m2K.
- pro dosažení doporučené (0,25 W/m2K) hodnoty součinitele prostupu tepla je třeba 140 mm izolantu (EPS 70 F)
Při použití jiného izolantu se jeho tloušťka změní přímo úměrně v závislosti na tepelné vodivosti.

3. Zdivo verandy tl. 15 cm – předpoklad částečného vytápění sousední stěnou z obytné zóny
- pro dosažení požadované (0,75 W/m2K) hodnoty součinitele prostupu tepla postačí 60 mm izolantu (EPS 70 F), vypočtená hodnota je 0,534 W/m2K.
- pro dosažení doporučené (0,5 W/m2K) hodnoty součinitele prostupu tepla je třeba 80 mm izolantu (EPS 70 F), vypočtená hodnota je 0,427 W/m2K.
Při použití jiného izolantu se jeho tloušťka změní přímo úměrně v závislosti na tepelné vodivosti.

4. Zdivo verandy tl. 15 cm – předpoklad vytápěného prostoru uvnitř verandy
- pro dosažení požadované (0,38 W/m2K) hodnoty součinitele prostupu tepla je třeba 100 mm izolantu (EPS 70 F), vypočtená hodnota je 0,357 W/m2K.
- pro dosažení doporučené (0,25 W/m2K) hodnoty součinitele prostupu tepla je třeba 160 mm izolantu (EPS 70 F), vypočtená hodnota je 0,242 W/m2K
Při použití jiného izolantu se jeho tloušťka změní přímo úměrně v závislosti na tepelné vodivosti.

5. Podlaha – předpoklad podlahy na terénu (vyjma pásu kolem obvodu)
- pro dosažení požadované (0,45 W/m2K) hodnoty součinitele prostupu tepla je třeba 80 mm izolantu (EPS 70 Z), vypočtená hodnota je 0,441 W/m2K.
- pro dosažení doporučené (0,30 W/m2K) hodnoty součinitele prostupu tepla je třeba 120 mm izolantu (EPS 70 Z), vypočtená hodnota je 0,304 W/m2K
Při použití jiného izolantu se jeho tloušťka změní přímo úměrně v závislosti na tepelné vodivosti.

6. Strop pod nevytápěnou půdou – předpolad sočinitele prostupu tepla stávající konstrukce U=1W/m2K, snížení stropu z 3,6m na 2,6m podhledem na SDK konstrukci s tepelnou izolací MW na dokonale provedené parozábraně
- pro dosažení požadované (0,30 W/m2K) hodnoty součinitele prostupu tepla je třeba 100 mm izolantu (např. Rockmin), vypočtená hodnota je 0,302 W/m2K.
- pro dosažení doporučené (0,20 W/m2K) hodnoty součinitele prostupu tepla je třeba 200 mm izolantu (např. Rockmin), vypočtená hodnota je 0,203 W/m2K

7. K době potřebné k vysušení zdiva se bohužel neumím vyjádřit. V případě pochybností doporučuji objednat měření vlhkosti firmou, která se zabývá odvlhčováním zdiva.

S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský


Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk