Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.9.11 / dotaz č. 29193
Dobrý den, prosím o radu čím zateplit strop-půdu RD z r. 1984. Strop máme z traverz 16 cm, v nich zalité hurdisky, na nich nasypanou škváru do výše traverzy, pak cca 3 cm minerální vaty, na tom 3-5 cm výmětového polystyrenu a to vše zalité betonem asi 4 cm proti prošlápnutí. Střecha je nízká z eternitu-velká vlna jen na latích. Je tam sucho a větratelno. 1x za rok vymetáme prach, vosí hnízda, čistíme komín atd.Jinak nevyužíváme. Stačila by izolace z desek z konopného vlákna 10 cm tl.od fy INSOWOL? Na ně bychom dali pochozí desky. Nebo dát 10 cm polystyrenu? Co nám poradíte?
Hezký den,

doporučuji Vám kontaktovat stavebního projektanta nebo jiného znalého odborníka, který Vám navrhne optimální konstrukci tak, aby byly splněny požadavky ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov. Projektant vám vypočte také kde se bude nacházet tzv.rosný bod (místo kde dochází v konstrukci ke kondenzaci).

Pokud použijete desky z konopného vlákna, které mají podobné tepelně technické vlastnosti jako polystyren (ale menší difuzní odpor) nic tím nezkazíte. Je třeba si však uvědomit, že pochozí desky by měly mít obdobný difůzní odpor jako tepelná izolace pod nimi, aby nezůstávala vlhkost v tepelné izolaci a nezhoršovala její tepelně izolační schopnost. Také cena pochozích desek bývá poměrně vysoká. Někdy stačí vytvořit pouze nezbytné lávky k výlezovému otvoru, ke komínům, či k anténám, což je levnější řešení.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk