Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.9.11 / dotaz č. 29199
Dobrý den, jakožto člena Výboru SVJ by mě zajímala možnost instalace fotovoltaických panelů pro pokrytí spotřeby el. energie v našem bytovém domě (36 bytových jednotek, 4 patra, šikmá střecha, orientace domu dlouhými stěnami na V a Z, krátké stěny jsou na J a S), která v roce 2010 byla vyčíslena částkou cca 8.000 Kč. S odkupem, s ohledem na současný legislativní stav, bychom spíše nepočítali. Vyplatí se nám realizovat fotovoltaiku? Jaká by byla pořizovací cena (vč. dokumentace, atd.). Jaká by byla cca návratnost investice? Je možno zsíkat nějakou dotaci? Děkuji.
Dobrý den,
pro návrh pokrytí spotřeby bytového domu fotovoltaickým systémem, je nutno zpracovat kvalitní projekt, jehož rozsah značně přesahuje možnosti mé odpovědi. Proto jenom stručně pár poznámek. Ve Vašem případě, by byl nejlepší, dle mého názoru, tzv. hybridní systém, který kombinuje vlastnosti klasického a ostrovního systému. Hybridní systém podporuje provoz v ostrovním režimu a zároveň při nedostatečné kapacitě akumulované energie umožňuje napájet systém z distribuční sítě. V tomto režimu se systém chová zcela autonomně a neumožňuje tok přebytků do distribuční sítě. Důležité je přesně spočítat, jaký musí mít fotovoltaický systém výkon a dále potřebné množství akumulace energie v bateriích. Tyto dva parametry se přímo odvíjí od příkonu všech současných či budoucích spotřebičů připojených na systém.
Pro přesnou odpověď je nutno znát:
· Pro jaké účely bude systém využíván
· Zda bude systém celoroční a jak často se bude využívat
· Jaké a počet spotřebičů, které se budou používat
· Příkon spotřebičů současných či budoucích
· Nároky na používání spotřebičů na den v hodinách.
Doporučuji Vám obrátit se na firmu, která je schopna vypočítat, nakonfigurovat a následně sestavit systém přímo Vašich požadavků. Řadu těchto firem najdete na internetu. Dotace na výstavbu fotovoltaických systémů nejsou poskytovány a zřejmě ani v budoucnosti nebudou.
Zjištěná cena za dodávku fotovoltaického hybridního systému se pohybuje v rozmezí od 112 000,- Kč do 150 000,- Kč za kWp.
Zpracoval: ing. Jan Linhart




--------------------------------------------------------------------------------