Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.11 / dotaz č. 29237
Dobrý den,

zateplili jsme novostavbu vyzděnou z H+H cihel P2 -400 (375 mm) pomocí EPS tl. 5cm. Následně po prostudování všech inforamcí jsme zjistili, že by měla být min. tl. zateplení 8 cm.

Můj dotaz se vztahuje k rosnému bodu, kdy mohou vodní páry kondenzovat při styku zdiva s EPS deskou, a tím docházet ke vzniku plísní. Chtěl jsem se touto cestou zeptat, zda-li jsem takovým to zateplením v konečném důsledku neuškodili stavbě a zda-li můžeme očekávat v budoucnu nějaké problémy?

Případně může fasádní systém promrzat, když cihla sama o sobě normě vyhovuje?
Při součtu tepelného odporu cihly a EPS desky v tl.5cm je tepelný odpor pro kci. stěny v doporučených hodnotách normy Tepelné ochrany budov.
Dobrý den,

určitě by bylo vhodnější použití izolantu o šířce 8+ cm, ale při Vaší skladbě by neměly nastat žádné problémy se srážením vlhkosti. Pokud byste chtěli přesnou simulaci a graf průběhu teploty a vlhkosti ve skladbě, měl by Vám to dodat zpracovatel Průkazu energetické náročnosti budovy, který určitě máte, když se jedná o novostavbu. My bohužel nevím přesné technické specifikace použitého izolantu ani umístění Vašeho RD. Zásadní je RD správně provozovat, aby se vodní páry, které se srazí (naakumulují) v konstrukci během topné sezóny stihly odpařit v létě, tzn. udržovat relativní vlhkost do 55% a pravidelně průvanově větrat.
Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis tisk