Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.9.11 / dotaz č. 29286
Dobrý den,
dotaz se týká výskýtu plísně v bytech. Provádí vaše organnizace posouzení příčinu vzniku plísní (zda je způsoben konstrukčním stavem stavby či nesprávným využíváním bytu nájemníkem),příp. existuje org.(subjekt) který se touto problematikou zabývá?
Děkuji za opověď JH
Vážený tazateli.
Tvorba plísní je velmi často důsledkem špatného řešení zateplení nebo vůbec vad stavby. Pokud se nejedná vyloženě o zatékání do konstrukce dochází ke tvorbě plísní na částech konstrukce kde vzhledem k vadám nebo mezerám v tepelné izolaci nebo tepelným mostům ve stavbě je nižší povrchová teplota než na jiných částech konstrukce. Pokud dojde k podkročení teploty rosného bodu dochází k rosení těchto studených částí a tvorbě plísní.
Uživatel bytu může situaci zhoršit pokud z jeho činnosti se uvolňuje více vodní páry než je obvyklé, prostor není větrán nebo jinak vzniklá vlhkost odváděna, dále při vytápění prostoru na nižší teploty než je běžné. Tedy činností uživatelů je možné riziko tvorby plísní POUZE zvýšit, ovšem zásadnější jsou uvedené vady ve stavbě.
Jednou z možností posouzení je monitorování vnitřní teploty a vlhkosti vzduchu společně se stavebně technickým průzkumem na místě, dále průzkum povrchových teplot v hodnoceném prostoru. Zde velmi může pomoci termovize, ovšem nejedná se o levnou záležitost, takže k řešení problému např. jen 1 bytu může být toto často cenově zcela irelevantní.
Pokud byste potřeboval kontakt na pracovníky co udělají termovizi, kontaktujte mě na telefonním čísle libereckého střediska EKIS (607 851 688). Pokud byste měl zájem o osobní konzultaci je možné mě navštívit v Po a St v době od 13h do 17h, event. mě kontaktujte tento telefon.

Zdeněk Havlát, za EKIS Enviros Liberec
Odpovídá:  Zdeněk Havlát* - EKIS Liberec
Téma:  Ostatní
tisk