Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.10.11 / dotaz č. 29513
Dobrý den,

máme novostavbu RD z porothermu CB 44. Prosíme o radu, zda a čím
zateplovat.

S díky

Bábovi
Dobrý den,

neboť se jedná o novostavbu a předpokládá se, že dům bude v tomto stavu užíván po desítky let, doporučuji dům zateplit některým z kontraktních zateplovacích systémů. Protože se jedná o novostavbu a předpokládám, že objekt je správně izolován proti spodní vodě a v následné době nenastanou problémy s pronikáním vlhkosti do obvodových konstrukcí je možné pro zateplení využít jako tepelnou izolaci jak minerální vatu, tak fasádní polystyren.
Při volbě použité tloušťky tepelné izolace hraje velký vliv ekonomika budoucího provozu domu, hlavně tedy počáteční investice do zateplení, ku potřebě tepla na vytápění. Z těchto důvodů bych doporučil zateplit Váš dům tepelnou izolací tl. 100 až 140 mm na obvodových stěnách a 220 až 260 mm tepelné izolace ve střešní konstrukci, což zajistí splnění normových hodnot se značnou rezervou a předpokládám i splnění energetické třídy B což bude v budoucnu zvyšovat hodnotu domu.
Je nutné Vás ale také upozornit, že zateplení objektu musí být provedeno kvalitně a jednotlivé detaily (např. ostění oken) je nutné navrhnout (konzultovat) s projektantem. Zateplení objektu bude mít vliv i na volbu zdroje na vytápění a pod.
Při zateplování objektu je vhodné využít zateplovacího systému od jednoho výrobce, aby nedošlo k chemické nekompatibilitě jednotlivých prvků systému a také postupovat dle doporučených postupů výrobce zateplovacího systému. Tyto postupy jsou volně dostupné na internetových stránkách výrobců.


Pro informaci připojuji odkaz na zajímavý článek.
http://stavba.tzb-info.cz/zateplovaci-systemy/7733-provadeni-zateplovacich-systemu-a-chyby-v-praktickych-prikladech

Ing. Pavel Kolouch
Odpovídá:  Ing. Pavel Kolouch* - EKIS Kladno tisk