Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.10.11 / dotaz č. 29565
Dobrý den,
neustále nás navštěvují obchodní manažeři a nabízejí levnější elektřinu a plyn. Moc těmto praktikám uzavírání smluv nedůvěřujeme a proto se obracíme na vás s prosbou, zda-li je změna dodavatele vůbec výhodná a jak postupovat. Jsme smluvně s elektřinou u ČEZ, máme distribuční sazbu D 02d a produkt D Standart COMFORT, hlavní jistič 3x25A a roční spotřebu 2,99460 MWh. U plynu jsme u RWE s roční spotřebou 832,83 m3.
Děkujeme za odpověď
Dobrý den,
metodika, jak správně postupovat ve výběru dodavatele se nachází na webových stránkách www.eru.cz. Hned na úvodní stránce najdete odkaz na postup, jak správně postupovat při změně dodavatele jak u elektřiny tak u zemního plynu. V rámci posouzení levnější nabídky doporučuji řádně prostudovat obchodní podmínky dodavatelů, ceníky dodávek elektřiny a zemního plynu, které jsou k dispozici na webových stránkách každého dodavatele, platnosti navrhovaných smluv a případné platby spojené s uzavřením nové smlouvy či za poskytované služby. Pokud vás již navštěvují obchodní zástupci a dostáváte nabídky na změnu dodavatele včetně návrhů smluv, rozhodně vám nedoporučuji uzavírat smlouvy při první návštěvě, ale doporučuji jejich řádné prostudování případně se obrátit na kvalifikované energetické poradce a domluvit si osobní konzultaci k dané problematice. Seznam je na webových stránkách www.mpo-efekt.cz - střediska EKIS.
Pokud si chcete vypočítat předpokládanou roční úsporu nákladů za silovou elektřinu, doporučuji webové stránky www.eru.cz, sekce elektřina, změna dodavatele, cenový kalkulátor plateb. Po zadání příslušných podkladů a kliknutím na porovnání nabídek dodavatelů se vám zobrazí předpoklad roční úspory. Jen upozorňuji, že údaje jsou dány cenami silové elektřiny roku 2011
Pro výpočet úspor u zemního plynu jsou na webových stránkách dodavatelů k dispozici kalkulačky - porovnání cen plynu, případně má každý dodavatel na svých stránkách k dispozici aktuální ceník dodávky zemního plynu.
Změna dodavatele je dnes výhodná hlavně u podnikatelských firem, jejichž roční spotřeba je podstatně vyšší než u domácností. U vaší domácnosti lze za rok s vaší uvedenou spotřebou elektřiny a zemního plynu ušetřit cca 2 tis.Kč. Otázkou tedy zůstává, zda se do změny dodavatele vůbec pouštět.
Odpovídá:  Václav Šafařík ml. - EKIS RENVODIN-ŠAFAŘÍK
Téma:  Elektřina
tisk