Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.10.11 / dotaz č. 29712
Dobrý den,

chystáme rekonstrukci staršího RD z roku 1936 a rádi bychom zkonzultovali celou řadu věcí ohledně úspory energie našeho budoucího bydlení. Rád bych se proto zeptal, jaké podklady je nutno připravit, abyste se mohli odborně vyjádřit k našemu konkrétnímu případu a jaký postup doporučujete (vč. zda nabízíte i konzultaci v místě RD).

Předem upozorňuji, že nehledám jen odpovědi na některé konkrétní otázky, ale i inspiraci pro samotné otázky, které bychom si měli před finalizací projektu rekonstrukce klást. Děkuji!
Vážený pane,
vámi zvolený postup je velmi rozumný, pokud chcete opravdu komplexně a ekonomicky optimálně řešit problém snížení spotřeby energie a zlepšení komfortu ve starém rodinném domku tak je důležité:
1. připravit dostupné podklady z nichž je lze zjistit jak je dům postaven a jak bylo navrženo vytápění, včetně všech pozdějších úprav a rekonstrukcí. Vhodné je také mít nějaké údaje o tom kolik se v domě spotřebovalo v minulých letech tepla na vytápění a ohřev vody (faktury za paliva a elektřinu a pod.).
2.Pak je třeba definovat co se bude měnit při rekonstrukci a co chcete dosáhnout (nejde asi jen o energetickou stránku věci), jaké máte možnosti vytápění a pod.
3. Protože jednotlivá opatření se navzájem ovlivňují, tak se optimální kombinace hledá pomocí takzvané "Energeticko-ekonomické optimalizace projektu (rekonstrukce) domu" (více viz na http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov). Tuto službu Ekowatt nabízí již delší dobu a je to celkem spolehlivý a objektivní způsob jak nalézt nejvýhodnější technické i finanční řešení.
4. Na základě takto provedené optimalizace se pak udělá již konkrétně zaměřený projekt pro rekonstrukci.

S pozdravem Mgr.F.Macholda

Poznámka od K.Murtingera:
vzhledem k tomu, že sám mám rodiný dům z r.1936 a jako dlouholetý energetický poradce jsem na něm vyzkoušel všechny možné úpravy vedoucí ke snížení spotřerby energie dovolím si připojit několik postřehů:
1.Tyhle staré domy mají mimořádně velký potenciál k úsporám, protože tepelné ztráty obvodovým zdivem, okny i stropy jsou velké.
2. Zpravidla jsou osazeny špaletovými okny, která (pokud nejsou příliš poškozena ) se dají zachovat a výrazně vylepšit aniž by bylo nutné je měnit (ve svém domě jsem vyzkoušel řadu různých možností).
3.Pokud je už v domě ústřední topení (dimenzované na původní, velké tepelné ztráty), tak to se po důkladném zateplení domu změní v nízkoteplotní vytápěcí sytém, který umožní dosáhnout dobré účinnosti při použití kondenzačního kotle nebo tepelného čerpadla, nebo umožní použití akumulační nádrže znatelne menších rozměrů pro kotel na dřevo. Kvalitní zateplení tedy usnadní a zlevní
investice do rekonstrukce vytápění.
Jestli chcete, podívejte se na sérii článků, které jsem na toto téma psal na Nazeleno.cz (http://www.nazeleno.cz/stavba/izolace/zatepleni-rodinneho-domu-co-muzete-zateplit.aspx).
Až budete mít zhruba jasno co byste asi tak chtěli a mohli udělat, jaké jsou současné náklady na topení a kolik do rekonstrukce můžete investovat, zavolejte mi a domluvíme se co dělat dál .
Pokud by to bylo nutné, tak bych se na ten dům dojel i podívat; je pravdou, že na místě se problémy řeší snáze a člověka napadá více možností. To je ale už služba, za kterou je třeba platit; většinou se to ale dá pořídit do nějakých 1500Kč, záleží kde ten dům je a jak časově náročná je ta konzultace.

S pozdravem Mgr.Karel Murtinger
tel.603731139, e-mail K.Murtinger@seznam.cz
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Ostatní
tisk