Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.11 / dotaz č. 30117
Dobry den,
mam rozpocet 1mil Kc[prip. bych zazadal o dotace], ktery zamyslim investovat do vyroby obnovitelne energie. Je mi zcela jedno, jestli pujde o slunecni, vetrnou, vodni, bioplyn, udrzitelna vyroba dreva ci jine. Co byste mi poradili, by bylo z dlouhodobeho hlediska na uzemi CR jako idealni cesta v tomto rozpoctu? Dekuji za odpoved.
Vážený pane,
je třeba si rozmyslet, zda chcete investici s vyšším výnosem, nebo s velkou bezpečností.

Velmi bezpečné by bylo investovat do malé vodní elektrárny. Vybudovat vlastní MVE je náročné zejména administrativně, obecně je v současnosti velký problém získat souhlas spávy povodí k výstavbě, připojení k síti a další věci potřebné pro stavební povolení. Viz například tento dotaz:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/28091
Jednodušší by tedy bylo koupit již existující MVE, případně ji pak rekonstruovat tak aby se zvýšil výnos. Na rekonstrukci lze teoreticky získat dotaci, viz například tento dotaz:
https://www.mpo-efekt.cz/cz/programy-podpory/efekt/i-ekis/27595

Větrná elektrárna je naopak obvykle výnosnější (velmi záleží na konkrétní lokalitě), ale i zde je povolovací proces dlouhý a obtížný - celý proces trvá 3 až 10 roků. Investice také v řádech desítek, nikoli jednotek mil. Kč. Nicméně i tady se dá koupit již hotový projekt, nebo postavená elektrárna. Lze samozřejmě vloži kapitál do existujcího projektu a "koupit" tak jen část elektrárny, podle toho kolik máte peněz. V tom případě pochopitelně o dotaci žádat nelze.

Solární fotovoltaickou elektrárnu (FVE) můžete dnes postavit jen do výkonu 30 kW, výstavbě větších současná legislativa účinně brání. Za 1 mil Kč lze pořídit elektrárnu 10 až 15 kW. To se může vejít i na větší rodinný domek. Vzhledem k neustálým změnám legislativy jde o poněkud rizikový proces. Než FVE postavíte a připojíte k síti, mohou se podmínky podpory - zejména výkupní ceny - významně změnit. FVE spuštěná za současných podmínek je stále poměrně bezpečná investice, ale výnos není závratný. Samozřejmě opět můžete peníze investovat do existujícího projektu, viz např. www.obcanskasolarka.cz Vybudovat novou FVE je ekonomicky výhodnější tam, kde je zajištěn odběr elektřiny, např. na střeše nějakého výrobního objektu. Jeví se to i bezpečné z hlediska případných změn výkupních cen a dalších podmínek provozu.

Bioplynové stanice jsou v současnosti poměrně výnosnou investicí, ale i zde se neustále mění podmínky, takže pokud dnes začnete s přípravou projektu, tak do doby než stanici zpropvozníte a připojíte k síti už může jít o málo výhodnou investici. Opět jde o investici v řádu desítek mil Kč. Dotaci lze v současnosti získat spíše teoreticky, v praxi ji nejspíš nedostanete.

Perspektivní může být zpracování dřeva na palivo, hlavně štěpku, ale tady už hodě záleží na místních podmínkách. Pokud budete mít spolehlivého odběratele a levný zdroj dřeva, může jít o velmi výhodnou investici, poptávka je v současnosti vysoká a bude stoupat.

Pokud budete mít zájem, můžeme nezávisle posoudit váš konkrétnější podnikatelský záměr, spočíst ekonomiku a vyhodnotit rizika. S těmito věcmi máme dlouholeté zkušenosti a od mnoha našich klientů takovéto posouzení jejich banka přímo vyžaduje při žádosti o úvěr.

Přejeme hodně úspěchů!
J. Beranovský, K. Srdečný


Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk