Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.10.11 / dotaz č. 30188
Děkuji za odpověď. Ještě jeden dotaz k úsporám po zateplení. Uvádíte velké rozmezí 30 - 70%. Zateplování probíhá už řadu let, ale nedaří se mi nalézt informace o skutečných úsporách. Pouze množství reklamních slibů v nabídkách firem. Dokonce jsem narazil na dotazy, jak přidat k 5 cm další vrstvu izolace. Máte k dispozici takové informace nebo radu, kde je dohledat? Např. naše úspora po přidání 15 cm vaty na podlahu půdy RD (což představuje 1/3 střechy) a zakrytí luxfer u schodiště polystyrenem byla 18% energie na topení za minulou zimu. Zajímaly by mě skutečné výsledky po zateplení:
- výměna oken
- zateplení fasády X cm
- výměna oken + fasáda
- zateplení stropu apod.
Až podle skutečně možných úspor se mohu rozhodovat, kolik za zateplování utratit a jaká může být návratnost.
Vážený pane, můj rozsah úspor v rozmězí 30 až 70 % vychází z údajů o velkém množství objektů, kde jsme zpracovávali energetický audit a z nichž jsme některé sladovali i několik let po zateplení. Procento úspor závisí především na tom co všechno se zatepluje a dále jaký je původní stav. Pokud tepelná izolace zcela chybí a nebo je na minimální úrovni (nejčastěji domy ze 70. let), tak je procento úspor vyšší.
Pokud byste chtěl přesné výpočty vašeho domu a velikost úspor jednotlivými opatřeními, tak by se musel zpracovat energetický audit, který by vše vyčíslil, a to i v závislosti na konkrétních klimatických podmínkách. Velmi jednoduchý výpočet je, že pokud vezmete součinitel prostupu dané konstrukce a vynásobíte jej plochou konstrukce a 65, tak získáte přibližně množství energie v kWh, které konstrukcí za rok projde. Z tohoto si pak můžete orientačně vypočítat i návratnost. Přesnější výpočetní postupy najdete v různých populárně naučných knížkách.
Při spotřebě energie však mimo tepelně izolačních vlastnostech konstrukce hrají roli i další fakta, jako je vněšjší průměrná teplota za vytápěcí období a vnitřní průměrná teplota za toto období. Je možné, že pokud část konstrukce zateplíte, budete vytápět na nižší teplotu a přitom vám to bude připadat jako teplota stejná - tím lze také ušetřit.
Dále hraje velký vliv intenzita větrání. Často se stává, že zateplením dojde i k "zalepení" nějaké netěsnosti, kudy do místnosti pronikal vnější vzduch. Dojde tedy k omezení větrání a tím i k úsporám energie.
Zateplení objektu má však vliv nejen na úsporu energie, ale i na riziko tvorby plísní a na hnilobu dřevěných prvků stavby, zejména stropních trámů. Zateplením z exteriéru dojde ke zvýšení povrchových teplot i teplot v konstrukci, což má příznivý vliv na celou stavbu.
Správně provedené zateplení má tedy synergický efekt a nelze je přepočítávat pouze na úsporu enrgie, ale i na ochranu objektu, lepší životní klima...
Zdraví
Roman Šubrt