Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.11 / dotaz č. 30241
Dobrý den, řešíme problematiku vnitřního zateplení bytu. Máme byt v panelovém domě, 1. patro (nad sklepy)a rohový byt. Dům má pouze plastová okna, jinak je nezataplený (nejsou peníze ...). V rohové místnosti je stále chladný a velmi vlhký vzduch, opakovaně se zde vyskytují plísně, zejména v rohu místnosti. Nezbývá nám, než provést nějakou vnitřní izolaci. Vím však, že je potřeba použít vhodné materiály a způsob provedení. Možná by to měl vidět odborník, abychom neinvestovali zbytečně. Mohli by jste nám nějak poradit? Moc děkuji za odpověď.
Vážená paní, zateplení z interiéru je sice možné, avšak velmi problematické a velmi nákladné. Pokud bydlíte v panelovém domě, tak vám je vůbec nedoporučuji. Pokud je pod vámi studený prostor, tak je možné v tomto sklepu dát tepelnou izolaci na strop.
Pokud byste dala neodborně a bez specfiálního projektu tepelnou izolaci z interiéru, tak byste mohla dopadnout stejně jako mnoho jiných. Obvykle se stává, že plísně se jednak rozlezou pod touto tepelnou izolací a dále se rozlezou i na přilehlé stěny či nábytek - tedy vznikne neobyvatelné místo.
Doporučuji vám spíše prosadit tepelnou izolaci z exteriéru. Pokud se jedná o státní byt máte možnost obrátit se na hygienu a nechat si změřit množství spórů v bytě. Hygiena pak vystaví doklad, že byt je neobyvatelný a jeho majitel s ním bude muset něco dělat, jinak se s ním můžete soudit. Stejně můžete postupovat i u jakéhokoliv jiného majjitele. Horší to je, pokud jste SVJ. Zde nezbývá, než se pokusit domluvit se spoluvlastníky na zateplení, popřípadě i zde můžete postupovat tvrdě - a sice přes hygienu a soud. Toto to však prodraží.
Zdraví
Roman Šubrt
Odpovídá:  Ing. Roman Šubrt* - EKIS České Budějovice Energy Consulting
Téma:  Ostatní
tisk