Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.11 / dotaz č. 30252
Dobrý den, rád bych se vás zeptal, na to jaká jsou pravidla pro nakládáním vodami. Pokud je od jezu již jedním náhonem voda vedena je možné vybudovat ještě jiný náhon, nebo jinak využít vzdutí? Jakým způsobem je pak upraveno to, kdo má přednost při odběru vdy? Kde ve vodním zákonu je na toto myšleno?
Děkuji za odpověď.
Budete-li vyrábět elektřinu a tuto dodávat do sítě, je třeba získat autorizaci dle Zákona o podmínkách podnikání v energetických odvětvích č. 222/1994 Sb. a souhlas energetické distribuční společnosti s připojením do rozvodné sítě. Dříve mohly elektrorozvodné závody odkoupení dodávky elektřiny z MVE bezdůvodně odmítnout, dnes to již naštěstí není možné. Náklady na připojení však padnou na bedra „elektrárníka“ (tedy i případné mnohakilometrové vedení). Stavba musí odpovídat příslušným stavebním zákonům. Musí být vyřešeny majetkoprávní vztahy k zastavěným a využívaným pozemkům. Dále musí být respektovány dohody se správcem toku o provozu vodní elektrárny, zejména s ohledem na minimální průtok nebo jiné dohodnuté omezení odběru vody,

Problematiku nakládání s vodami řeší tzv. "vodní zákon". Zákon mimo jiné ukládá všem, kteří jakkoli nakládají s povrchovými nebo podzemními vodami, dbát na jejich ochranu.
Vzdouvání vody pomocí vodohospodářského díla a využívání vodní síly k pohonu strojů nebo k výrobě elektrické energie patří k nakládání s vodami vyžadující povolení vodohospodářského orgánu. Podle vodního zákona č. 254/2001 Sb. vykonávají státní správu na úseku vodního hospodářství příslušné vodohospodářské orgány.
Přirozené vodní toky jsou veřejným majetkem a patří všem. Přesto s vodami nelze svévolně nakládat. Podle tohoto zákona se nevyžaduje žádné povolení či souhlas pouze v případě odběru vody z toku bez použití zvláštního technického zařízení. Zjednodušeně řečeno, tehdy, když si naberete vodu kyblem nebo konví. K energetickému využití toku (elektrárna), k odběru vody technickým zařízením (elektrické nebo benzínové závlahové čerpadlo) nebo dokonce k odběru vody při současném energetickém využití (trkač, závlahové čerpací kolo, turbočerpadlo) je potřeba souhlas tzv. "vodoprávního orgánu". Tím je v tomto případě příslušný obecní úřad.
Vzhledem k velkému množství dodatků, změn a novel nepřehledných a mnohdy nejasně formulovaných zákonů ČR a bez znalosti místních podmínek a práv současného majitele bych se s dotazy či hledáním detailnějších informací o legislativní stránce zřízení a následného provozu MVE obracel přímo na příslušné orgány státní správy.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství
Téma:  Energie vody
tisk