Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.11.11 / dotaz č. 30309
Dobrý chtěl jsem poprosit o radu, máme starý kamený barák a předěláváme jednu místnost 6x5 m.Je to místnost ze štítu domu,2 plastová okna.Dům má ještě jedno obyvatelné už přizděné patro.Okopali jsme omítku do výše stropu, vykopali podlahy do hloubky cca 40cm.zdi jsou samozdřejmě křivé nebo to teda není žádná rovina.Jakou mám udělat podlahu(kamen, beton,polystyren, beton?)Je dobrý nápad stěny oplentovat 5cmm Heblem?Díky za rady budu vděčen.

M.Peterka
Dobrý den
Děkujeme za oslovení.

Co se týče podlahy , doporučujeme větraný "IGLŮ" systém místo štěrkových loží s odvětrávacími drenážními trubkami.
Na našem trhu je již mnoho výrobců tohoto systému ( přikládám odkaz na jednoho z nich )
http://www.aquaservis-mk.cz/53-Hydroizolacni-a-protiradonovy-system-IGLU-a-SOLIDO

Tyto tvarovky v podstatě vytvoří sloupový ovdvětrávaný prostor pod celou plochou místnosti. Na protilehlích stranách místnosti se stěny provrtají do venkovního prostředí ( v podstatě stejně jako u drenážních trubek s případným napojením na svislé potrubí které zajistí komínový efekt a tím dojde k většímu proudění vzduchu ) a tím nasávání čerstvého vzduchu a odvodu vzduchu vlhkého i s radonem.

Minimální výšku iglú tvarovek doporučujeme 16 cm. Tvarovky jsou po zalití betonem s "kari" sítí samonosné. nad tyto tvarovky postačuje v menších místnostech 5 cm betonu.
( raději konzultovat se stavařem, případně s dodavatelem systému).
Nad tento základní beton se pokládá hydroizolace , následně tepelná izolace a vrchní beton. Izolaci proti radonu zastupují již tvarovky iglú.
Do podlahy by mělo přijít min. 10 cm tepelné izolace s 0,039 W/m2*K aby byla dodržena notma ČSN 730540

Co se týče Obvodových stěn, doporučujeme spíše jejich zateplení z vnější strany. U kamených zdí čedičovou vatou a překrytí sanační stěrkou s perlinkou a sanační omítkou pro lepší odvod vlhkosti.

V případě oplentování stěny heblem z vnitřní strany. Musí být provedeno důkladné provětrání dutiny protože by zde mohlo docházet ke srážení vlhkosti a tím vznikání plísní.
Také by tím že před kamenou stěnu postavíte hebl, zamezíte prostupu tepla do zdi kamené a tím obvodová stěna promrzá.
A je zde ještě jedna věc. kamená zeď má výhodu akumulace tepla, a tím zlepšení tepelné pohody, čemuž se vystavěním heblu zabrání.

Doufám že takováto odpověď dostačuje.

V případě jakýchkoli dalších dotazů nás neváhejte kontaktovat.

S pozdravem

Miroslav Běle

Jan Brejcha STE
Na Příkopech 747
CZ – Blatná – 388 01
Tel./Fax.: +420 383 422 976
Mobil: +420 602 468 117

Odpovídá:  Miroslav Běle* - EKIS Blatná tisk