Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.11.11 / dotaz č. 30338
Dobrý den,
Řeším zateplení novostavby, použit zdící systém KM Beta Sendwix. Pokud se radím s výrobcem minerální vaty, jednoznačným vítězným materiálem na vnější izolaci fasády je vata. Pokud se bavím s výrobcem EPS-F, vyhrává polystyren. Z odborných diskuzí znám součinitel tepelné vodivosti (téměř shodný u EPS a vaty) a koeficient difuzního odporu - u EPS 40-60, systém Baumit open cca 4x nižší a minerální vata 1-6. Znám obecné klady a zápory EPS (nižší hmotnost, nenasákavost, cena x hořlavost, teplotní nestálost, vyšší difuzní odpor). Původně jsem se přikláněl k zateplením vatou kvůli nízkému difuznímu odporu, nyní přemýšlím o zateplení EPS. Obávám se, že největší výhodu minerální vaty, nízký difuzní odpor, ztratím díky podkladovému lepidlu pod minerální vatou a díky vnější omítce, která bude mít difuzní odpor několikanásobně vyšší něž samotná minerální vata. Další nevýhodou minerální vaty je její nasákavost (např. nejsem schopen zajistit ideální podmínky při izolaci stavby). Můžete mi prosím poradit zda je vhodnější izolovat EPS nebo minerální vatou? Děkuji.
Dobrý den, děkuji za Váš dotaz.
Zdící systém z vápenopískových bloků KM Beta má faktor difúzního odporu  (-) uváděný výrobcem v rozmezí 5 až 10, u některých prvků je uváděno 25. Průměrně u vápenopískových cihel se uvádí 6.
Faktory difúzního odporu EPS-F a MV znáte. Bohužel se nikde neuvádí hodnota faktoru difúzního odporu celého zateplovacího systému, což nejde. Hodnoty najdete jen pro jednotlivé komponenty. Je to proto, že pro stanovení vlastního difúzního odporu skladby jsou důležité tloušťky jednotlivých vrstev. Lepící hmoty a tenkovrstvé omítky jsou v tloušťkách kolem 3 až 5 mm, takže jejich difúzní odpor není v porovnání s difúzním odporem nosné silné stěny tak velký. Faktor difúzního odporu je fyzikální vlastnost materiálu, ale difúzní odpor je již hodnota vypočtená a úměrná tloušťce dané vrstvy.
Lepící stěrky mají rozdílné hodnoty . Běžná lepící stěrka kolem 50, sanační stěrky a stěrky pro systémy open 18. Například Weber uvádí 20 až 35, pro systémy clima 18.
Vrchní omítkové vrstvy – nanopor materiály 25 až 40, silikonové omítky 60 až 80 (u některých typů 110 až 130), silikátové 30 až 50, akryláty 120 až 150 (nedoporučuji)
Z toho vyplývá, že EPS vzhledem k jeho tloušťce v systému (viz. dále), hraje zásadní roli. Kromě MV jej lze nahradit difúzně příznivějšími materiály typu děrovaného EPS open nebo open reflekt (nebo označovaný clima), kde je  10.

Takže vlastní rozhodnutí musí vyjít z porovnání všeho a jistě i ceny. Technicky se přimluvím za MV nebo děrovaný EPS, nicméně stěna z běžným EPS nebude znamenat technický a uživatelský problém. Je nutno si uvědomit, že 90% vlhkosti z domu se dostává větráním a jen ten zbytek projde obvodovými konstrukcemi. Ty jsou obecně pro vlhkost brzdou (viz. parozábrany ve střešním plášti). Z hlediska množství zkondenzované a vypařené vodní páry ze skladby Sedwix vyhoví jak EPS tak MV.

Ještě k návrhu tloušťky zateplení - je potřeba vyjít z posouzení stávající stěny a normových požadavků.
Ty stanovuje současná platná norma ČSN 73 0540-2. Norma rozlišuje dvě hodnoty součinitele prostupu tepla a to – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu v souladu s novými evropskými směrnicemi. Součinitel prostupu tepla U (jednotkou je W/m2.K) vyjadřuje tepelně izolační schopnost ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má. Požadovaná minimální hodnota součinitele prostupu tepla U (W/m2.K) je pro obvodovou zeď 0,38 (W/m2.K). Hodnota doporučená je pro zdivo obvodové z cihel 0,25 (W/m2.K). U staveb s dlouhou dobou užívání by se měly začít zvažovat již dnes hodnoty součinitele prostupu tepla U pro nízkoenergetickou a pasivní výstavbu – pro obvodovou stěnu těžkou 0,18 až 0,12 (W/m2.K).
Vzhledem k rostoucím cenám energií doporučujeme, aby v případě dodatečného zateplení byla již naplněna minimálně hodnota doporučená, tedy 0,25 (W/m2.K).
Doporučil bych tedy zateplit min. 16 cm, ale lépe 20 až 24 cm. Zároveň vyřešit dobře tepelné mosty – tedy zateplení soklové části a základu alespoň 60 až 80 cm pod terén deskami extrudovaného polystyrénu 10 cm, zajistit návaznost izolací stěny a na půdě, dobře vyřešit zateplení ostění oken a pod parapety apod.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č.Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk