Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.11.11 / dotaz č. 30367
Dobrý den.
V současné době jsme přistoupili k postupnému zateplování našeho objektu. Prvním krokem byla kompletní výměna oken (převážně špaletových)za okna plastová. Zvolili jsme dodavatele Well okna - Třemošná. V průběhu výměny oken jsme byli nejprve rozladěny přístupem montážní čety a nyní stojíme před dalším problémem - problém případné reklamace kvality výroby oken - vnitřní obvodové těsnění u většiny oken je v místech rohů (ohybů)zdeformované a dle našeho názoru zhoršuje užitnou hodnotu dodaného výrobku. Přesto, že jsme se s obchodním oddělením osobně dohodli, že požadujeme nápravu a požadovali jsme též pozastavení vygenerování doplatku - přišla faktura a na odstranění závad nikdo z firmy dosud nereflektoval. Není vyloučeno, že děláme z komára velblouda, ale nevíme kde zjistit nezávislé posouzení tohoto stavu a zda skutečně máme požadovat nápravu či závada je nepodstatná.
Do 10.11.2011 musíme fakturu uhradit abychom se vyhli penalizaci.
Můžeme Vás proto požádat o pomoc?
děkuji
Vážený pane, bohužel pravděpodobně jdete na radu pozdě. Vše se odvíjí od toho, jakou máte s dodavatelem podepsanou smlouvu o dílo. Na základě toho, co jste si s nimi dohodl a co jste stvrdili svými podpisy je možné postupovat dále a buď nedoplatit zbytek, dílo reklamovat či dokonce od smlouvy odstoupit s tím, že dodavatel vrátí peníze a dodá nová okna nebo si svoje odveze a vy si necháte dodat jiná. Vše tedy záleží na právním vztahu, který mezi sebou máte. Bohužel je v Českých zemích zvykem, že dodavatel navrhne smlouvu, kde jsou uvedeny veškeré výhody směrem k němu a veškeré povinnosti směrem k odběrateli. U smluv o oknech také obvykle chybí vymezení vlastností, které okna mají mít. Obvykle se jedná o smlouvu o rozsahu 1 až jedné a půl stránky, kde jsou pouze uvedeny penále. K této smlouvě pak je příloha, která obsahuje schématické obrázky oken a jejich rozměry s naznačením otevírání. Zcela ve smlouvách o oknech chybí další vlastnosti, které by okno mělo mít, dokonce ani ve smlouvách není uvedeno, že dodávané okno bude splňovat stávající požadavky norem ! Za těchto podmínek je reklamace velmi obtížná a záleží hlavně na šikovnosti právníků, zda se jim podaří prokázat, že okna měla splňovat normy a že odběratel si představoval, že dodávané výrobky a práce budou v souladu s platnou legislativou. Jsem si totiž téměř jist, že okna a jejich zabudování nesplňují zákonné požadavky na ně kladené. To proto, že v ČR je více jak 90 % oken špatně osazeno a velmi často mají i další chyby.
Váš dotaz se týkal těsnění. Jeho chybná montáž bude mít za následek zvýšení průvzdušnosti a tím i zatřídění okna do příslušné kategorie. Tato hodnota však není normou předepsaná a proto ji nemůžete ze zákona vyžadovat. Bohužel tedy ve vašem případě již není možnost toto deformované těsnění reklamovat, neboť ve smlouvě jste pravděpodobně nepožadovali, aby toto těsnění bylo funkční a zaručovalo určité vlastnosti okna.
I bez znalosti konkrétního případu jsem však schopen tvrdit, že vaše okno nesplňuje další požadavky norem, které by mělo splňovat a proto je můžete reklamovat a chtít od výrobce aby vám vrátil peníze s tím, že vy mu vrátíte okna, až je vybouráte. Bohužel toto krajné řešení se neobejde bez soudu a spolupráce s právníky. Pokud byste měl o toto radikální řešení zájem, velmi rád vám budu nápomocen - již proto, že bohužel většina oknařů dodává okna tak, že nesplňují požadavky norem a medializace tohoto problému by prospěla společnosti jako celku.
Zdraví
Roman Šubrt
Odpovídá:  DiS. František David* - EKIS Plzeň tisk