Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.11.11 / dotaz č. 30391
užívám přízemní byt v OV v 10patrovém panel.domě,byl mně krácen přeplatek za teplo s poukazem na to,že jsem vytápěna rozvody UT a TUV ze sklepa,které jsou ale zaizolovány a souvisí se společným schodištěm pavlačového typu.Sklepy jsou průchozí a vůbec nejsou větrány.Ve sklepích nejsou radiátory.Děkuji
Dobrý den,
požádejte firmu, která vám dělá vyúčtování tepla, aby vám doložila, jak spotřebu stanovuje. Vyúčtování musí být provedeno podle vyhl. 372/2001 Sb.. Zde se uvádí, že při rozdělování nákladů na teplo se zohlední i rozdílná náročnost na vytápění jednotlivých bytů. Případně s vyúčtováním navštivte nejbližší středisko EKIS, kde vám některé věci můžou vysvětlit. Pokud se způsobem vyúčtování nebudete souhlasit, můžete se obrátit na Energetický regulační úřad (www.eru.cz), aby zjednal nápravu.
Podle našich zkušeností je u většiny panelových domů strop mezi technickým podlažím a byty izolován velmi málo. Pokud se sklepy nevytápí, mají byty nad sklepy větší spotřebu než ostatní byty v domě. Ten kdo rozúčtovává teplo by tuto skutečnost měl zohlednit.
S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Ostatní
tisk