Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.11.11 / dotaz č. 30403
Na ing.Libora Lenžu
při čtení dotazu č.29654 který mne také zajímá jsem bohužel zjistil že odpověď není dokončená.Proto velmi prosím o sdělení případné síly izolace s ohledem na rosný bod a zároveň o materiál ,polystyren či min.vata.
Velmi děkuji za odpověď.
Vážený pane,

přeji dobrý den a děkuji za Váš dotaz. Musím se přiznat, že si nejsem zcela jistý, jestli jsem Váš pochopil dotaz v návaznosti na odpověď dřívější dotaz našeho klienta a uživatele poradenských služeb i-EKIS. Jeho dotaz nebyl (pokud jsem si ho znovu přečetl) vůbec směrován na sílu či druh zateplení. Proto si nemyslím, že odpověď je nedokončená.

Váš následující dotaz na sílu izolace s ohledem na rosný bod a druh materiálu je bohužel natolik obecný, že na něj nejsem schopen relevantně odpovědět. Pokud bych předpokládal, že máte podobný problém, resp. jste využil stejný stavební materiál jako tazatel dotazu č. 29654, pak platí to, co jsem tam psal. Pokud se jedná o jiný materiál resp. jinou skladbu obvodové nemohu na dotaz nijak odpovědět.
Z praxe je taková zkušenost, že za běžných podmínek, pro „běžné“ zdivo bez problému s vlhkostí, dostačuje z hlediska problému kondenzace tepelně-izolační vrstva o síle 80 mm (ale podotýkám, že za běžných podmínek… mohou nastat i podmínky, kdy může nastat problém). Při síle tepelně-izolační vrstvy cca 100 mm už je to celkem jisté. Samozřejmě jsou to jen obecné informace a bez znalosti konkrétních podmínek a technických údajů je nelze brát jako jednoznačné a definitivní.
Problém je v tom, že právě síla izolace se odvíjí od typu objektu (jeho využití a tedy vnitřní výpočtové teploty a způsobu využití), použitého nosného materiálu obvodového zdiva, jeho síle a některých další vlastností. Z těchto důvodů se omlouvám, ale nemohu na takto položený dotaz konkrétně odpovědět. Navíc návrh skladby konstrukcí včetně tepelně-izolační vrstvy je spíše na projektantech, kteří připravují projektovou dokumentaci. Pokud však svůj dotaz zkonkretizujete mohu provést základní výpočty a sdělit Vám můj názor na věc. Ovšem ve svém důsledku (jak už jsem se zmínil) za realizaci zateplení by měl být odpovědný projektant a tedy by měl tyto věci posuzovat a navrhovat. Záleží na Vás.

Co se týče druhu použitého tepelně-izolačního materiálu nebo pokud zúžíme volbu mezi polystyren (fasádní) a minerální vlnu (resp. desky z minerální vlny pro fasádní kontaktní systém, případně jiné druhy zateplení – např. zateplení do roštu apod.), pak je zde několik hledisek, podle kterých bychom se měli rozhodovat:
- výška objektu a povaha objektu – pro běžné rodinné domy bez nějakých požárních problémů by měly vyhovět oba druhy
- výskyt případný problémů s vlhkostí – to je obvykle problém u starších domů, kde se může vlhkost vyskytovat z několika důvodů. Pokud víme, že objekt tímto problémem trpí, musíme se za (1) snažit odstranit příčinu vlhnutí případně v druhém kroku (2) požadovat takový systém zateplení, který bude tzv. difúzně otevřený, tedy nebude velkou překážkou pro prostup vodních par ze zdiva směrem do venkovního prostoru – v tomto případě jsou vhodnější izolační materiály s malým difúzním odporem (například minerální desky s kolmým vláknem) a nesmíme zapomínat na difúzně propustnou vrstvu venkovní omítky. Používají se pak i jiné než kontaktní systémy zateplení.
- v praxi samozřejmě rozhoduje především pořizovací cena, ale v tomto případě bych dal jednoznačně přednost kvalitě i za cenu vyšších investičních nákladů
- důležitým faktorem je také kvalita a technologická správnost provedení tepelně-izolační vrstvy.

Samozřejmě jsem tím okruh témat zcela nevyčerpal.

Pokud vložíte do poradenského systému i-EKIS na webu MPO upřesňující informace, mohu se k tomu vyjádřit konkrétněji.


S přátelským pozdravem a přáním všeho dobrého



Ing. Libor Lenža, poradce EKIS
Regionální energetické centrum, o.p.s. Valašské Meziříčí
Odpovídá:  Ing. Libor Lenža* - EKIS Valašské Meziříčí tisk