Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.11.11 / dotaz č. 30473
Starší rod.domek bez problémů vytápíme aku.kamny AD, celk.příkon 12,5kW, roční spotřeba prům.12600kW v tarifu D26.Centrální prostor (malá chodba) nevytápěn, nebo použit zdroj na pevná paliva.Pokud aku.kamna nahradíme el.kotlem (12kW) a radiátory (vč.chodby), lze očekávat srovnatelné náklady na vytápění? (Plyn není zaveden, pevná paliva vyloučena ze zdravotních důvodů.) Děkuji.
Dobrý den,
pouhou změnou systému vytápění se vám spotřeba energie nezmění. Spíše se dá čekat zvýšení spotřeby, pokud budete vytápět i chodbu nebo další prostory, mohou narůst ztráty v rozvodech od kotle k radiátorům (např. když bude kotel ve sklepě). Pro elektrokotel (nebo přímotopy) vám bude platit sazba D45 (teď máte zřejmě sazbu D25 nebo D26), kde jsou vyšší měsíční platby.
Naopak ale využijete delší dobu nízkého tarifu (v sazbě pro přímotopy je 20 hodin denně), teď máte "noční proud" zřejmě po dobu 8 nebo 16 hodin denně. Tím vám trochu klesnou náklady na ostatní spotřebu v domácnosti (pračka, lednička, osvětlení).

Pokud necháte stávající jistič a jen změníte sazbu, celkové náklady se vám zvýší.
Při instalci elektrokotle můžete snížit velikost jističe, tím mohou klesnout i tyto stálé platby.
Můžete také něco ušetřit když změníte dodavatele silové elektřiny.

Podívejte se na fakturu za elektřinu, jakou máte sazbu a kolik spotřřebujete ve vysokém a nízkém tarifu. Změnu nákladů si pak můžete porovnat na této kalkulačce:
http://kalkulator.eru.cz/

Můžete se také podívat na kalkulačku pro výpočet nákladů na vytápění zde:
http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/269-porovnani-nakladu-na-vytapeni-podle-druhu-paliva

S pozdravem
J. Beranovský, K. Srdečný

Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Elektřina
tisk