Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.11.11 / dotaz č. 30544
Dobrý den,

existuje možnost spojení kotle na dřevoplyn (25kW) nebo kotle na pelety (50kW) se Stirlingovým motorem? Pokud ano, můžete uvést kontakt na výrobce těchto zařízení?

Děkuji.
Vážený pane,
zařízení pro současnou výrobu tepla a elektřiny (kogenerace) využívající kotel na pelety a Stirlingův motor existuje a na různých výstavách jej vystavovalo již více firem. Zdá se nicméně, že přestože takzvaná mikrokogenerace se v poslední době rozvíjí, tak zatím se používá jako palivo spíše zemní plyn (viz přehled http://www.cne.cz/mikrokogenerace/uvod-do-mikrokogenerace/). Základní problém při použití pelet je zatím zřejmě ve vysoké ceně zařízení se Stirlingovým motorem ve srovnání se zařízeními na plyn s běžným motorem s vnitřním spalováním. Kotel na pelety se Stirlingovým motorem nabízela tuším na výstavě v rakouském Welsu firma Sunmachine (http://www.sunmachine.at/produkte.php?id=1).
Už ale na jejich stránkách není a firma je údajně v bankrotu (http://www.bhkw-prinz.de/sunmachine-gmbh-insolvent/1160).WhisperGen (v EU jej zastupuje Efficient Home Energy http://www.ehe.eu/english.asp) vyrábí mokrokogenerační jednotky se Stirlingovým motorem používajícím ale jako jako palivo zemní plyn. Na jejich stránkách je odkaz, že ti kdo chtějí zařízení pro jiné palivo tak mají kontaktovat
webové stránky WhisperTech Limited; odkaz ovšem nefunguje.
Podle některých informací se vývojem zabývala i firma Viessmann (http://www.viessmann.cz/cs/press/aktuelles/Viessmann_testet_Mikro-KWK_fuer_Einfamilienhaeuser_in_der_Praxis.html), nicméně v současné době takovéte zařízení v její nabídce není.
Zdá se, že článek "Stirlingův motor a biomasa - přesvědčivá kombinace" (http://biom.cz/cz/odborne-clanky/stirlinguv-motor-a-biomasa-presvedciva-kombinace) byl příliš optimistický a v současné době to vypadá, že o takováto zařízení nejsou ekonomicky rentabilní. Pokud by se v budoucnu výrazně zvýšila cena elektřiny nebo zvedla dotace na výkup elektřiny z biomasy, pak by se to možná mohlo změnit.

S pozdravem Mgr.F.Macholda



KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk