Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.11.11 / dotaz č. 30662
Dobrý den, prosím o radu. Je nutné tepelně izolovat podlahu v suterénu v novostavbě RD. Pokud ano, tak jakým způsobem a kolik izolace?
Podlaha bude 150-220 cm pod úrovní terénu. Obvodové stěny suterénu (pokud staticky vyhoví a pokud mi to ještě někdo zásadně nerozmluví)budou z Ytongu P2-350 375mm, případně P4-500 375mm + zateplení nad úrovní terénu. V suterénu bude garáž, kotelna, sklad paliva - vše nevytápěné a dvě místnosti vytápěné(dílna, prádelna). Strop suterénu plánuji zateplit tak, jako by byl celý nad nevytápěným suterénem. Je nutná tepelná izolace podlahy takto hlubokého suterénu? Pokud ano, nebude stačit izolovat pouze podlahy ve vytápěných místnostech? Jaký by měl být doporučený tepelná odpor konstrukce suterénní podlahy? Děkuji za odpověď.
Vážený pane, osobně bych asi dům řešil zcela jinak a proto mám problém rozhodnout, zda je tepelná izolace potřebná a v jaké tloušťce. Osobně bych ji asi použil, i kdyžý za určitých okolností to může být kontraproduktivní. Pro mluví to, že se sníží tepelné ztráty z vytápěných místností do podzkladí, že v případě změny užívání objektu (např. budete potřebovat zobytnit suterén pro rodiče, ději...) je již téměř nemožné tuto tepelnou izolaci dodatečně provést. Naopak, pokud budete mít velmi kvalitní tepelnou izolaci mezi suterénem a přízemím, tak nebude docházet k prohřívání suterénu z vytápěných prostor, a tak by mohlo dokonce docházet k poklesu teplot v suterénu pod bod mrazu. V tomto případě by tepelná izolace v podlaze bránila vstupu zemního tepla do suterénu.
Osobně bych dům řešil spíše jako sendvičový, tedy slabé nosné zdivo a k tomu silnou teplnou izolaci. V tomto případě bych pak do podlahy rozhodně použil dostatečně silnou tepelnou izolaci (minimálně 150 mm).
Zdraví
Roman Šubrt