Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.12.11 / dotaz č. 30834
Dobrý den,
po zakoupení RD z 80.let (porobeton, plochá střcha) jsme provedli výměnu oken (3skla). Doufali jsme, že výměnou oknen a topení (kondenzační k.,krbová vložka) se obejdeme bez nákladného zateplování (členitý objekt s velkou plochou oken), ale již začátkem topné sezóny se v rozích venkovních stěn začala objevovat vlhkost. Příčina bude konstrukční, rohy jsou promrzlé. Okna jsme bohužel nechali umístit do původní úrovně, tedy asi do středu zdí a při případném zateplení se obáváme velké "utopenosti oken" a extrémně širokých venkovních parapetů. Lze najít nějaká řešení? Podlahy máme zateplené, ale také se obáváme tepelných mostů přes nezateplené stropy (hurdys, 1/2m škváry, rovná střecha) - zateplení stropu by znamenalo asi jeho bourání nebo dostavbu nad poslední vrstvou (lepenka). děkuji
Dobrý den,
omezit kondenzaci vlhkosti je možno dvěmi způsoby. Snížením vlhosti vzduchu v prostoru a zvýšením vnitřní teploty. Nevím zda vlhkost kondenzovala i při původních oknech, ale zřejmě ne, protože by to na zdivu bylo poznat. Je tedy pravděpodobné, že instalací nových oken se podstatně snížila výměna vzduchu a tím se i zvýšila jeho vlhkost. Vyšší výměna vzduchu v topném období u původních oken rovněž nutila k udržování vyšší teploty topného systému a tím snad i vyšší teploty na vnitřním povrchu zdiva.
Než budou provedeny zásahy do konstrukce (zateplení) je tedy nutno více větrat a udržovat vyšší vnitřní teplotu a to i v nočních hodinách.
Přesněji pouze po návštěvě na místě a alespoň přibližném výpočtu.
Odpovídá:  Ing. Lubomír Prokop* - EKIS Ostrava EZE tisk