Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.12.11 / dotaz č. 30863
Dobrý den.
Prosím Vás o radu jak zateplit starší venkovský dům (statek).
Jedná se o jednopatrový dům, kde v přízemí je tloušťka zdí cca 75cm a v patře cca 45cm, nepodsklepený, bez hydroizolace a postavený z pálených cihel.
Jaký typ izolačního systému je lepší použít a v jakých tloušťkách? Ovlivní izolace vlhkostní poměry v přízemí? Vyplatí se izolovat stěnu tlustou 75cm?
Děkuji za radu.
Vážený pane,
stěnu z plných cihel se zpravidla vyplatí izolovat téměř bez ohledu na tloušťku; plná cihla má příliš vysokou tepelnou vodivost (stěna, která by splnila doporučenou hodnotu normy by musele mít tloušťku přibližně 3m). Zásadní problém je ovšem vlhkost vzlínající ze země. V tomto případě nelze použít obvyklou tepelnou izolaci z pěnového polystyrénu, protože by výrazně snížila množství vlhkosti odpařené směrem ven, což by mělo za následek zvýšení vlhkosti uvnitř. Pravděpodobně jediná možnost je použít minerální vatu v takzvané provětrávané fasádě, která umožní nerušený transport odpařené vlhkosti směrem ven. (http://www.dombau.cz/provetravane-fasady.htm , http://www.konstrukce.cz/clanek/provetravane-fasady-chyby-pri-realizaci/).
Bohužel vzlínající vlhkost sebou nese i rozpuštěné soli a tak časem dochází k poškození omítky a cihel krystalizací těchto solí.
Nejlepší řešení je proto napřed provést odvlhčení stěn a teprve potom tepelnou izolaci. Tohle je příliš složitý problém na poradu na dálku, velmi doporučuji pozvat si odborníka na vlhkost staveb a na místě s ním problém konzultovat. Nevím jak je dělaná podlaha, ale předpokládám, že bude vhodné zabývat se i tepelnou izolací podlahy. Doporučuji také ověřit jak to vypadá s koncentrací radonu, pokud je tam střední nebo vysoké riziko radonu, pak možná bude třeba současně s vlhkostí řešit i zamezení průniku radonu z podloží. Zvláště důležité je to pokud se budou vyměňovat okna za nová dokonale těsná a současně nebude instalován nějaký systém nuceného větrání (s rekuperací). Lze říci, že větrání s rekuperací tepla by bylo vhodné i kvůli odvodu vlhkosti, pokud se nepodaří její pronikání zcela potlačit.

S pozdravem Mgr.F.Macholda



KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk