Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.12.11 / dotaz č. 30881
Vážení,
opravujeme starý zděný RD, u kterého je nutné snížit energetickou náročnost. (6tis./měsičně na vytápění)
Jaký konkrétní způsob zateplení je dle Vašeho soudu optimální, jaký zdroj tepla lze doporučit. V plánu jsou i nové rozvody tepla.
Střecha: plechová krytina, podbitá dřevem a lepenkou, střešní šíkminy tvoří 1/3 všech místností v patře. Půdní podlahová dutina včetně šikmin vyplněná škvárou. Kotel na TP i na plyn, umístěný ve sklepě.
Pokud je tento dotaz vzhledem k nedostatku informací těžko zodpověditelný, prosím kontakt na odborníky, kteří se tímto zabývají a pracují v oblasti Liberce. Děkuji.
Vážená paní,
optimální způsob snížení nákladů je nutné pro každý dům hledat individuálně. To, co se vyplatí sousedovi, může na vašem domě být k ničemu.
Obecně lze doporučit zateplení, které bude respektovat doporučení české normy ČSN 730540 a současně také nezpůsobí problémy s vlhkostí v konstrukci, s minimální teplotou na povrchi konstrukcí (typicky u osazení oken) atd. Volba zdroje tepla a způsobu vytápění musí respektovat vaše požadavky (např. chcete plně automatický provoz, s dálkovým ovládáním přes mobil).
Doporučuji vám objednat se na bezplatnou osobní konzultaci v našem pracovišti v Liberci ( EkoWATT Liberec, Palác Syner (1. patro), Rumunská 655/9, 460 01 Liberec, Tel: +420 486 123 678, Tel: +420 775 665 128
e-mail: liberec@ekowatt.cz), nebo v některém jiném středisku EKIS, sezam zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS.
Pokud máte zájem, můžeme vám nabídnout optimalizaci vašeho domu, viz. http://www.ekowatt.cz/cz/sluzby/energeticka-optimalizace-budov.
Jedině tím, že se navrhne a spočítá ekonomika opatření pro konkrétní dům, můžete mít jistotu, že navrhovaná opatření se vám vyplatí. Vždy je potřeba porovnat několik variant, abyste neutrácela peníze zbytečně. Opačným případem je stav, kdy se zateplení provede nedostatečně. Špatnou rekonstrukcí, která využije potenciál úspor třeba jen ze čtvrtiny, zakonzervujete tento stav na mnoho let dopředu. Po několika letech pak budete přemýšlet, jak ho dál vylepšit. To je jistě zbytečně komplikované a drahé.
Přejeme hodně úspěchů!
J. Beranovský, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing., Ph.D., MBA Jiří Beranovský - EKIS Plzeň Ekowatt tisk