Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.1.12 / dotaz č. 30960
Dobrý den,
dostal jsem na vás doporučení a tak bych se chtěl zeptat.
Chtěl bych stavět soběstačný dům a nedaří se mi najít soběstačný zdroj elektřiny.
Fotovoltaika je výkonostně zatím jen na ozdobu a nic moc nového jsem nenašel.
Našel jsem akorát koncentrační elektrárnu s účinností 70%,
ale výkon je testovaný při rovníkových podmínkách, takže u nás opět nic moc.

Neznáte něco použitelného, co utáhne 150% spotřeby domu?
Chtěl bych ještě bazén, výřivku a tak... spotřeba velká...
Například palivový článek ale i vlastní výrobu paliva.

Děkuji
Vážený pane,
není překvapivé, že se vám nedaří najít vhodný zdroj. Technicky je to sice možné, ale z hlediska ekonomického (cena takto získané elektřiny) je to v současnosti nerealizovatelné. Třeba ty fotovoltaické panely jsou celkem univerzální možností a myslím, že během několika let už cena jimi vyrobené elektřiny bude srovnatelná s cenou ze sítě, problém je ale v akumulaci (viz např.
http://www.nazeleno.cz/energie/energetika/ukladani-elektriny-z-fotovoltaickych-a-vetrnych-elektraren.aspx). Jakmile požadujete "soběstačný zdroj elektřiny" t.j. nebudete přebytečnou elektřinu, hlavně v letním období, dodávat do sítě a v zimním období naopak elektřinu čerpat, tak musíte mít výrazně předimenzovaný výkon panelů a použít velkokapacitní akumulátory. Je pochopitelně možné přidat k fotovoltaice další zdroj, ideální je např. malá vodní elektrárna, ale to už není moc univerzální možnost. Existují (existovaly) i kotle na dřevo se Stirlingovým motorem pro výrobu elektřiny, což je také poměrně univerzální řešení, ale opět je to velmi drahá záležitost. Zmiňovaná koncentrační solární (tepelná) elektrárna s akumulací do roztavených solí je další možnost, ale lze ji používat jen tam kde slunce svítí skoro každý den a hlavně se to nedá realizovat v malém měřítku.
Hodně v tomto případě také záleží na tom jak si tu soběstačnost nadefinujete. Můžete například používat zemní plyn z plynové sítě a kogenerační jednotku (se synchronním generátorem) pro výrobu elektřiny. V tomto případě hodně záleží na tom jak se vám podaří využít teplo produkované kogenerační jednotkou (přibližně 1/3 energie plynu se promění v elektřinu a 2/3 v teplo). Pokud budete chtít vyhřívat bazén, tak budete mít větší spotřebu tepla, což by mohlo být výhodné. Není ale pravděpodobné, že to bude ekonomicky výhodné bez prodeje přebytečné elektřiny do sítě. Obecně ale takto jenom vyměníte závislost na dodávkách elektřiny za závislost na dodávkách plynu.
Pokud jde o palivové články, tak zatím nejsou k dispozici velké a dostatečně účinné palivové články na jiné palivo než je vodík a ten se nedá jednoduše a levně vyrobit.
V současnosti mohu doporučit elektrocentrálu s dieselmotorem, který bude spalovat rostlinný olej. Získáte tak zdroj elektřiny s poměrně velkým výkonem, nezávislým na počasí a současně i zdroj tepla pro vytápění domu a ohřev bazénu. Rostlinný olej si můžete vyrábět sám z řepky, slunečnice nebo jiné olejniny. Můžete ho použít i pro pohon auta a případně zemědělské techniky. Nebo můžete olej získávat z restaurací, kde se ho v současnosti poměrně rádi zbaví. Více o olejových technologiích zde: http://www.rostlinnyolej.cz/
Dále doporučujeme tuto knihu: Energeticky soběstačný dům
http://www.stavebniliteratura.cz/prodej/energeticky-sobestacny-dum-9788073660529/

S pozdravem Mgr.F.Macholda
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk