Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.1.12 / dotaz č. 31014
Zdravím, bydlím v 1. NP v 2. patrovém bytovém domě v Jihlavě, kde je v každém patře jeden byt + 3 byt v půdní nástavbě. Dům je z plných cihel 45 cm. Pro nedostatek prostředků nelze zateplit celý dům, takže uvažuji jen o zateplení svého patra pásem z EPS. Jaké problémy to může přinést? Pokud tento pás přesáhne na každou stranu cca 30-40 cm výšku mého bytu, vyrovná se to úsporám energií u mého bytu jako bych zateplil celou stěnu včetně 2. patra? Nevzniknou tím problémy, že v místě ukončení zateplení bude vyšší difůzní odpor a zároveň i jen částečně vyšší teplota a tak bude konstrukce, kde jsou uložené i trámy stropu, více náchylná na kondenzaci vody?
Byt je zároveň podsklepený, tepota ve sklepě je v zimě jen okolo 5 stupňů. Stop je obloukový z cihlové klenby. Jak zeteplit tento strop sklepa? Uvažuji udělat dřevěný rošt a na něj nestrakat volně desky EPS s utěsněním u zdí montážní pěnou. Co by jste doporučili?

Děkuji.
K vašemu dotazu pane na dílčí zateplení je v prvé řadě začít jednat z majitelem domu, zda takový zásah by vůbec umožnil. Obraťte na projektanta –stavaře, který zpracuje návrh způsobu zateplení, způsobu ochrany tepelné izolace a nezateplené části fasády proti zatékání vody. Součástí projektu budou i výpočty kondenzace vody v konstrukcích. Při zateplování stropu ve sklepě je potřeba dbát i na požární bezpečnost. Použití minerální vaty by mělo umožnit tvarování podle klenby. Tlouštku tepelné izolace, ochrana proti vnikání vlhkosti je opět nutné řešit s projektantem . V každém případě se pokuste domluvit s majitelem domu, aby opatření se prováděla na celém domě.
Za MEPS Žďár nad Sázavou Pavel Juda
Odpovídá:  Ing. Pavel Juda* - EKIS Město Žďár nad Sázavou tisk