Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.1.12 / dotaz č. 31015
Dobrý den, chceme s manželem zateplovat vnější obvodové stěny nového rodinného domu ( stáří domu cca 4 roky ), který byl postaven z cihel o tloušťce 44.5 cm na tepelně izolační maltu. Teď řešíme, zda použít šedý polystyren,vatu nebo tepelně izolační omítku. Vytápění domu je řešeno plynovým kondenzačním kotlem a doplněné je vytápění krbem ( vzduch ). Mohli by jste mi prosím poradit, co bude pro dům nejlepší varianta? Děkuji
Ve vašem případě, kdy použité zdivo (cihelné bloky) muselo splňovat ČSN 73 0540-2, proto dle našeho názoru plně dostačí dozateplení pláště EPS (konvenční fasádní polystyren) tl. 10 cm s tepelnou vodivostí do 0,039 W/m.K. Tento materiál je cenově příznivý a plně uspokojí Vaše požadavky na dokonalou tepelnou izolaci pláště. Šedý polystyren a minerální vaty mají obdobné a šedý polystyren o něco lepší vlastnosti za cenu vyšší ceny, která ve Vašem případě výrazně prodlužuje návratnost Vaší investice do zateplení. Rozhodně doporučujeme provést zateplovací práce kompletně certifikovaným systémem s odbornou montáží.
V této souvislosti doporučujeme zpracovat na Váš RD tzv. Průkaz energetické náročnosti budovy dle vyhl. č.148/2007 Sb., který určí současnou energetickou náročnost a navrhne opatření vedoucí k optimálním úsporám energie. Seznam energetických expertů najdete na stránkách MPO.
Odpovídá:  Ing. Vlastimil Sucháček* - EKIS Brno, Energ-servis tisk