Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.4.12 / dotaz č. 31051
Prosím o radu v oblasti zateplení staršího rodinného domu. Vlastníme patrový rodinný dům typu „šumperák“, zkolaudovaný v roce 1973. Přízemí je postaveno z plného cihelného zdiva 30 cm, patro je problém. Na výstavbu bylo použito převážně cihelné zdivo, na SV straně objektu byly použity jakési „desky“, v cihelném zdivu se občas vyskytne i cihla šamotová či zbytek betonu, který bylo škoda vyhodit. Omítky jsou vápenné štukové a na fasádu byl použit brizolit. V objektu byla v roce 2008 vyměněna dřevěná okna za plastová s prostupností U 1,0 a v roce 2010 byl zateplen strop foukanou minerální izolací Marmarelax a to do výše 30 cm. Dům je vytápěn dálkovým topením.
V místnostech situovaných na východní a severní stranu se pouze v horním patře vyskytuje vlhko, ze kterého se posléze tvoří plíseň. Jedná se především o horní roh místnosti nad oknem, kde je umístěn želený překlad a nejvíce ve zlomu mezi podlahou a zdí. Na severní stěně objektu, kde horní patro přesahuje přízemí objektu o cca 30 cm, je tento problém u podlahy akutní. Přes veškeré intenzivní větrání a topení je v tomto pokoji navlhlý i koberec.

Chystáme se dům zateplit a prosím proto o následující rady :
· zda dům vůbec zateplit
· zda by bylo možno provést zateplení pouze severní a východní strany domu
· zda by k zateplení postačil polystyrén nebo by byla vhodnější izolace z jiného materiálu a přibližně sílu izolace

Děkuji za odpověď.
Z Vašeho stručného popisu vyplývají dva zásadní problémy. 1) heterogenita použitého materiálu při stavbě patra (může způsobovat a zřejmě způsobuje rozdílný tepelný odpor konstrukce v různých místech a tepelné mosty), 2) vlhkost a plísně na severní a východní straně způsobené tepelnými mosty. Zateplení domu, resp. odstranění tepelných mostů na severní straně jistě sníží problém, který máte - tedy vlhkost a plíseň. Tato je způsobena právě kondenzací vzdušné vlhkosti na vnitřní straně konstrukce. Tento jev je možné odstranit zvýšením tepelného odporu konstrukce právě zateplením. Celkové řešení zateplení je s těmito dílčími informacemi těžko posoudit. Tedy závěr - instalovat dodatečnou tepelnou izolaci ano, ale je nutné návrh optimalizovat právě s ohledem na tepelné mosty a heterogenitu konstrukce. Zateplení severní a východní strany domu je možné - komplikací může být vznik dalších tepelných mostů a technické řešení, je nutné při volbě tohoto řešení důsledně tepelné mosty zvážit. K izolaci postačí polystyren (resp. využití některého ze zateplovacích systémů). Návrh tl. izolace je možné zkalkulovat po prošetření situace na místě - obecně se ale bude pohybovat odhaduji mezi 14-20 cm (záleží skutečně na konkrétním stavu).
V případě potřeby dalších detailů nás neváhejte kontaktovat.
EKIS VIA ALTA a.s.
Odpovídá:  Ing. Jakub John* - EKIS Třebíč Via Alta tisk