Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.4.12 / dotaz č. 31064
Dobrý den,
chci co nejlépe zateplit podkroví, proto přemýšlím nad PUR izolací. Nemůžu se rozhodnout mezi otevřenou či uzavřenou buňkou. Potřebuji poradit, která je vhodnější. Děkuji
Dobrý den,

Měkká pěna (s otevřenou buňkou) má hustotu 7 - 10 kg/m3, má otevřenou buněčnou strukturu, není hydroizolační, po nástřiku expanduje cca 100 násobně a kvůli tomu se seřezává na požadovanou sílu. Součinitel tepelné vodivosti „lambda" je 0,036 a faktor difuzního odporu „mí" = 3,3. Výborná akustická izolace.

Tvrdá či polotvrdá pěna (s uzavřenou buňkou) má hustotu 35 kg/m3, má uzavřenou strukturu, je z 95% nenasákavá - dá se říct hydroizolační. Po nástřiku expanduje cca 40 ti násobně a aplikuje se ve více nástřicích na požadovanou konečnou sílu (9 -16 cm, možné i více). Neseřezává se, povrch tvoří tvrdý, slitý a jakoby spečený film. Lambda je 0,021 a faktor difuzního odporu "mí" = 100-200 (funkce parobrzdy). Svou kompaktností a houževnatostí po expanzi a vytvrzení (15 vteřin) do značné míry zpevňuje celou stavbu střechy či jiné konstrukce. Jde použít i jako akustická izolace mezi příčky (na příčky). Tvrdá i měkká PUR pěna má třídu reakce na oheň "E".

Z praktického a technického hlediska je tedy k použití jako izolantu střechy výhodnější pěna s uzavřenou buňkou, a to nejlépe ve formě již z výroby dodávaných izolačních panelů. Použití této pěny ve správně zvolené skladbě umožňuje vynechání parozábrany a také její lepší izolační vlastnosti umožní použití nižší síly izolantu pro naplnění žádané hodnoty součinitele prostupu tepla (zde jednoznačně doporučujeme dosažení doporučené hodnoty dle ČSN 73 0540-2:2011). U pěny s uzavřenou buňkou lze rovněž předpokládat delší životnost.
Při správně zvolené skladbě střechy (doporučiji konzultovat a nechat zpracovat tepelně technický návrh příslušným odborníkem) budou obě varianty plnit svou funkci. Rozhodující tedy nakonec bude především finanční náročnost a pracnost té či oné varianty, tedy nezbývá než oslovit příslušné firmy s požadavkem konkrétní nabídky.
Odpovídá:  Ing. Lubomír Tichý* - EKIS Rakovník Ing. Tichý tisk