Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.2.12 / dotaz č. 31133
Dobrý den. Prosím jste nám schopni odpovědět, zda právnická osoba, která vlastní nemovitost, jako sídlo firmy, má možnost získat dotaci na přechod z topení, kde je zdroj tepla elektrokotel, přechodem na tepelné čerpadlo vzduch-voda s úpravou rozvodu topení na nízkoteplotní systém.
Dobrý den,
záleží z jakého dotačního fondu žádáte a zda je nebo bude program pro vámi vybranou akci/realizaci v dané období vyhlášen.

V současné době je pod MPO vyhlášen program Efekt na rok 2012 kde v aktivitě ozn. B3 „Rekonstrukce otopné soustavy a zdroje tepla v budově“ mohou žádat i podnikatelé.

Dotace je určena ke snížení energetické náročnosti energetického hospodářství a budov. Výběrovým kritériem je zejména hodnota uspořené energie a emisí CO2 včetně přiměřené době návratnosti vložených finančních prostředků.
Podání žádostí o dotaci je do 28.2. 2012.

Z OPŽP by měl být v průběhu února a března (již měl být vyhlášen-zpoždění) vyhlášen nový program, kde v prioritní ose 3 – „Realizace úspor energie“ by bylo možné žádat, ale údajně se nemá vztahovat na podnikatele.

Prioritní osa 2 – „Snížení emisí“ tohoto programu by se měla vztahovat na podnikatele, ale pravděpodobně podmínky programu nebudou umožňovat vámi uváděnou změnu vytápění.

Přesnější informace vám budu moci sdělit až po skutečném zveřejnění tohoto programu.

S pozdravem
Ing. D. Staněk
Odpovídá:  Ing. Dan Staněk* - EKIS Kolín tisk