Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

26.4.12 / dotaz č. 31197
Dobrý den.Obracím se na Vás s prosbou o radu zateplení stropu půdy který je pochozí a slouží jako odkladní prostor. Nosné trámy dřevěné výška 23cm. Podlaha kryta prkny. Jedná se o dům asi z r.1930. Zespoda má strop celoplošné prkenné krytí,na kterém je asi 3cm desky heraklitu + omítka.Ze strany půdy je nad stropem volný prostor asi 12-13 cm. Pak jsou nataženy křížem ocelové struny,na kterých je 10cm vrstva minerální vlny. Položeno před asi 30 lety. Po odkrytí je zjištěn perfektní stav trámů i prken takže toto provedení funguje, ale považuji zateplení 10 cm vlny za nedostatečné.Chci Vás tímto požádat o Váš názor jaké provést úpravy v rámci daných možností bez nutnosti dalších stavebních úprav.Jde o zlepšení stávajícího provedení v limitu výšky trámu. Položit propustnou izolaci ve výši trámů, nebo zachovat stávající systém a pouze položit shora na strop cca dalších 10 cm izolace a ponechat mezi těmito dvěma vrstvami malou vzduchovou mezeru. Prkna pochozí podlahy by měla mezi sebou asi 3mm pro odvětrání. Jaký typ izolace by byl nejvhodnější.Je nutno vložit parozábranu?.
Děkuji za Vaši odpověď.
Dobrý den,
pokud jsem správně pochopil, skladba je odshora tedy zhruba tato:
- šikmá střecha (zřejmě bednění + nějaký krytina) na krokvích
- půdní prostor (je půdní prostor nějak provětráván?)
- skladba stropu, který jste popsal: - dřevěná prkna
- dřevěné stropní trámy 23 cm, mezi nimi desky z min. vláken na tl. 12 cm
- dřevěné bednění zespoda na trámech
- heraklith s omítkou
Tato konstrukce je z hlediska tepelně izolačních vlastností nedostatečná podle současných trendů a požadavků, ale otázka je, jaké vlastností mají ostatní konstrukce na objektu. Energetickou sanaci má smysl provést pro objekt jako celek.
Tato konstrukce musí zajišťovat zároveň i vzduchotěsnost, tj. nesmí přes ní proudit teplý vnitřní vzduch. Za dostatečnou vzduchotěsnou konstrukci lze považovat omítku na heraklithu v ploše, ale v detailech napojení na stěny apod budou určitě vznikat trhliny, kterými by eventuelně mohl proudit vnitřní vzduch do skladby. Velkou roli hraje, jak je používán interiér atd. Pro zodpovědné zodpovězení dotazu bych tedy uvítal, pokud byste poslal fotografie objektu, případně nějaké výkresy, informace o způsobu využívání interiéru objektu (teplota, vlhkost, typ provozu) a vlastnosti ostatních konstrukcí stavby (stěny zateplen nezateplené, výměna oken apod.).
Na objekt bych se mohl přijet podívat a konzultaci bychom mohli dokončit na místě. S pozdravem J. TOKAR 775 70 70 15
Odpovídá:  Ing. Kateřina Tokarová* - EKIS Česká Lípa tisk