Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.2.12 / dotaz č. 31210
Dobrý den,
vlastním byt v panelovém domě a s nástupem mrazů mi hlavně v kuchyni začal vlhnout roh. Jde o venkovní zeď, kde v problematickém rohu sousedí chodbový balkon. Zároveň je to roh, kde byla původně odvětrávaná skříň, tj. panel je cca 25cm od rohu děravý (nahoře i dole). Po rekonstrukci kuchyně jsou odvětrávací otvory zafoukané pěnou a překryté plechovým krytem a na tom je omítka.
Nová kuchyňská linka je až do rohu, po zjištění vlhkosti jsme odstranili horní krajní skříňku a vrchní roh postupně vyschnul. Koupili jsme si vlhkoměr a původní hodnotu cca 60% snížili až k 40%, ale teď v mrazech pod -10 stupňu je zeď opět vlhká.
Zjistili jsme, že stejný problém je i se spodním rohem, který je zakrytý kuchyňskou linkou, po odsunutí skříněk rok opět asi za týden vyschnul. Po zasunutí a cca 3 dnech byl opět vlhký a za týden mrazů moc nevysychá.
Zateplení celého domu se zatím bohužel neplánuje. Zajímá mě, jestli s tím jde něco dělat.
Dobrý den,
pokud se rohy zbarvily do černa, jedná se pravděpodobně o plíseň. Ta musí mít pro své bujení optimální podmínky. Jednou z nich je potřebná vlhkost okolo 80% a více. Přestože měřením v místnosti máte zjištěnou relativní vlhkost vzduchu okolo 40%, tak u chladných povrchů se tato relativní vlhkost může zvyšovat až na 100% (toto je již stav kondenzace vlhkosti obsažené ve vzduchu). Problém je v tom, že absolutní vlhkost vzduchu o teplotě +20°C při nasycení je 17,25 g/m3, ale při teplotě +12°C je to již pouze 10,64g/m3. Zjednodušeně řečeno teplejší vzduch dokáže pojmou více vlhkosti než vzduch chladný. Takže určitá vlhkost v g/m3 je teoreticky v celé místnosti stejná, tzn. i u chladných povrchů konstrukcí, např. za kuchyňskou linkou. Pokud v prostoru naměříte 40%, tak v těsné blízkosti chladných povrchů to již může být za hranicí 80%.
Při výše uvedených parametrech vnitřního prostředí (+20°C a 50%) je kritická vnitřní povrchová teplota +12,62°C (na površích s nižší teplotou můžou vznikat podmínky pro růst plísní) a při teplotě povrchu nižší než +9,27°C již dochází ke kondenzaci vodní páry na povrchu konstrukce.
Ve vašem případě se pravděpodobně jedná o soubor několika faktorů:
- nevyhovující tepelně-technické parametry obvodových stěn – řešením je zateplení,
- nedostatečné proudění vzduchu za kuchyňskou linkou – zajistit mezeru mezi nábytkem a stěnou nebo nechat roh místnosti volný. Chápu, že to může být problém.
- netěsnost v části zapěněných otvorů – řešením je kontrola provedení a zjištění zda náhodou nedochází k zatékání z venkovní strany.
Každopádně konstrukce očistit a ošetřit vhodným čisticím protiplísňovým přípravkem.

Bura
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Roman Bura* - EKIS Brno Stavoprojekta tisk