Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.2.12 / dotaz č. 31243
Dobrý den, chtěl bych se zeptat kolik stojí měření infrakamerou. Jedná se o dvou generační rodinný dům. Děkuji za odpověď
Vážený pane, měření termokamerou je obecně v současné době velmi levné, pokud tedy bereme v potaz pouze provedení termogramů. Z netu vím, že to nabízí i za 1500 Kč + doprava. Je tu však ale:
Velmi často s termovizí zachází lidé, kterým chybí elementární znalosti o měření a stavební fyzice, velmi často také měří za nevhodných podmínek. Tyto skutečnosti pak jejich termogramy deklasují na úroveň barevných, hezky kolorovaných obrázků, ze kterých není nic patrné. Osobně spíše měření termovizí lidem rozmlouvám, protože škoda času mého i jejich a škoda jejich peněz na barevné obrázky. Měření termovizí má smysl za těchto okolností:
1. je potřeba lokalizovat problém, který se projevuje, avšak nezná se jeho příčina
2. je potřeba lokalizovat a popsat problém pro nějaké další řízení, například pro reklamace, soud apod.
3. je potřeba přesvědčit nevěřící, že každý starší dům je nutné zateplit.
4. další diagnostika, např. vzduchotěsnost

termovize rozhodně neslouží pro:
A) zjistit, zda, kde a jak se má zateplovat
B) změřit, kolik utíká tepla
C) změřit, jestli je na domě dostatečná tepelná izolace

Pro konkrétní nabídku termovize nás můžete kontaktovat mimo toto fórum na mém e-mailu roman@e-c.cz, ovšem pokud se nebude jednat o znalecký posudek pro soudní řízení, tak bych byl raději, kdybyste si našel někoho jiného. To především proto, že zde nesmíme nabízet naše služby. V Č. Budějovicích se měřením termovizí zabývá více subjektů, takže si můžete vybírat.
Pokud potřebujete objekt měřit z exteriéru, musí se měření provádět před východem slunce, z interiéru tento striktní požadavek není. Pokud vám někdo nabídne měření zvenku v denní dobu, tak neumí měřit.

Ještě abych se vrátil k ceně. Jak jsem již napsal, měření není náročné a obvykle to sklouzne do úhrady času a cesty. Horší je pak následné zpracování termogramů do protokolu tak, aby byl dostatečně vypovídající. Měření obvykle fakturujeme v cenách 3 - 5 tis. Kč, vystavování protokolu pak v cenách dle složitosti a stráveného času. Zatím nejdražší protokol jsme vystavovali v cenách více jak desetinásobek ceny zhotovení termogramů.

Zdraví
Roman Šubrt