Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.2.12 / dotaz č. 31476
Dobrý den,
prosím oporovnání energetické ´činnosti solárních panelů teplovodních a solárních panelů fotovoltaických. To jest, jaký je kW výstup u obou panelů při stejných vstupních podmínkách (osvětlení), a rozměr panelů. Domnívám se, že teplovodní panely trubicové mají vyšší účinnost. Děkuji za pochopení.
Vážený pane,
v zásadě máte pravdu, že účinnost solárních termálních systémů t.j. kolektorů pro ohřev vody, je vyšší než účinnost fortovoltaických panelů. Zvláště to platí zvláště u trubicových vakuových kolektorů. Je ale mezi nimi několik zásadních rozdílů, které přímé porovnávání účinnosti za různých podmínek trochu komplikují. Účinnost solárních termálních systémů totiž závisí na teplotě na jakou dané médium ohřívají a intenzitě slunečního svitu (viz účinnostní křivka http://energie.tzb-info.cz/solarni-kolektory/7091-hodnoceni-vykonnosti-solarnich-kolektoru). S rostoucí teplotou nebo s klesající intenzitou slunečního svitu jejich účinnost výrazně klesá. Naproti tomu účinnost fotovoltaických panelů na intenzitě slunečního svitu téměř nezávisí a teplotní závislost je malá a opačná (s rostoucí teplotou mírně klesá). Výsledný výkon jak fotovoltaických tak i termálních systémů je pochopitelně úměrný intenzitě svitu. Pokud např. porovnáváme výkon zimě a při malých intenzitách slunečního svitu pak může být výkon fotovoltaických panelů o stejné ploše vyšší než výkon termálních systémů.
Přibližně platí, že účinnost termálních solárních systémů je za běžných podmínek někde mezi 30 až 50%. Naproti tomu účinnost fotovolltaických panelů se pohybuje mezi 10 až 20% podle typu.

S pozdravem Mgr.F.Macholda

KM
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk