Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.2.12 / dotaz č. 31480
dobrý den, máme dva roky novostavbu rd s pultovou strechou 7x12m, prvni rok bez problemu, nyni se nám po mrazech jak se začlo oteplovat začly delat fličky na krajich mezi vnitrni prickou a sadrokartonem, netušim čim by to mohlo byt mame foukanou izolaci izover 30cm, parozabranu nad sdk jsem dělal poctivě sam a lepil každý detail, odvětrání je na každé uzsi straně strechy 4 otvory průměr 15 sm,jeden jsme vylomili a divali se zda nenafoukala izolace na jednu stranu ale vypada to v poradku a rovnoměrné, sem tam slo videt minimali omrzlinky na deskach strechy, děkuji za odpoved
dobrý den,
tento problém by bylo vhodné vidět na místě, mohu se jen domívat jak je řešen detail, zda příčka vystupuje nad tepelnou izolaci a vzniká tak tepelný most nebo ne.
Napadají mě tři možnosti.
1) zděná příčka opravdu prochází zkrz tepelnou izolaci a v extrémních mrazech, které byly způsobil tento tepelný most snížení povrchové teploty pod rosný bod na sadrokartonu. Možná náprava zaizolovat příčku jěště výše (nevím zda je to to reálné)
2) ikdyž byla parozábrana provedena důsledně část vodní páry se dostává k hornímu plášti kde kondenzovala a namrzala (škoda že jste se nepodíval do podstřšního prostoru v době nejsilnějších mrazů) při oteplení vše najednou roztálo, vata nedokázala vodu udržet a ta stekla po parozábraně k příčce kde si našla místo kudy prosákla. U tohoto případu je možné, že nejsou dostatečně nadimenzovány větrací otvory. Existuje výpočetní program, ve kterém se tento problém počítá, nevím jestli vám to někdo počítal nebo otvory byly pouze odhadnuty. Řešením může být vedle zvětšení otvorů i instalace větráčků k otvorum a jejich spouštění na základě vlhkostního čidla v podstřešním prostoru.
3) došlo k zafoukání sněhu přes větrací otvory
Doufám, že jsem vám aspoň trochu nastínil možnosti. Ideální by ovšem bylo navštívit některé ze středisek Ekis a ukázat jim řešení detailů, popřípadě si domluvit schůzku přímo v objektu.
Szotkowski
Odpovídá:  Ing. Milan Szotkowski - EKIS Třanovice C.E.I.S. (Český Těšín) tisk