Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.2.12 / dotaz č. 31642
Dobrý večer,
jsem ve fázi před záhajením nákupu materiálu na stavbu rodiného domu o rozměrech 12,5m x 11m a po přečtení mnoha diskuzí tápu ve skladbě stěn a jejich zateplení. Přikláněl jsem se variantě 40(36,5)Porotherm + 10(14)cm EPS Polystyren 100F, ale nyní si tím nejsem vůbec jist i vzhledem k obavě z rosného bodu. Mohli byste mi prosím poradit jaká varianta patří mezi nejvhodnější pro tento typ domu? Dům bude vytápěn pouze elektřinou (plyn není v dosahu), tepelné čerpadlo vzhledem k investici nezvažuji, lokalita střední Čechy, stavba svépomocí. Mám případně raději volit např. Isover, aby stavba byla difuzně otevřena nebo šedý polystyren? Předem moc děkuji za odpověď.
Vážený pane,
obecně bývá výhodnější v případě kdy se rozhodnete pro sendvičovou stěnu (nosná zeď z cihel + zateplení) udělat co nejtenčí tu nosnou cihlovou stěnu a přidat silnější vrstvu tepelné izolace. Například výrobce doporučuje POROTHERM 30 P+D případně POROTHERM 24 P+D.
Pokud budete používat k vytápění elektřinu (nejdražší energii) pak je dobré jít na dost nízkou hodnotu součinitele prostupu tepla t.j. pod U=0,25 W/(m2.K) případně uvažovat o dosažení nízkoenergetického či pasivního standardu. (http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/127-navrh-obvodove-steny-s-vnejsim-tepelneizolacnim-kompozitnim-systemem).
V těchto případech není nutné aby konstrukce stěny byla difúzně otevřená, protože teplota ve zdivu prakticky nemůže klesnout pod hodnotu rosného bodu. Pokud použijete třeba ten POROTHERM 30 P+D a na něj dáte 10cm šedého PS tak je U=0,22 a teplota na rozhraní PS a cihly asi 10,5°C při teplotě uvnitř 21°C a venku -12°C (výpočet podle
http://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/68-prostup-tepla-vicevrstvou-konstrukci-a-prubeh-teplot-v-konstrukci). Při takovýchto nízkých teplotách venku je obvyklá relativní vlhkost uvnitř při správném větrání pod 40% a tomu odpovídá teplota rosného bodu asi 7°C
(http://www.severoceskestavby.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=15:vtrani-a-vlhkost-v-bytovem-ovzdui-a-rosny-bod-&catid=2:rady&Itemid=15) a ke kondenzaci tedy prakticky nedochází ani při občasném překročení vlhkosti (difúze do stěny je pomalá a cihla je bez problémů schopna určité množství vody absorbovat bez škodlivých následků).
Vzhledem k ceně práce a pomocných materiálů při izolování z vnější strany se vyplatí použít spíše větší tloušťku izolačního materiálu; běžně jsou dostupné desky o tloušťce 20cm. Pokud je použijete pak získáte výbornou stěnu s hodnotou U=0,13 W/(m2.K) což se už blíží k hodnotě doporučené pro pasivní domy. Pokud budete stavět svépomocí tak si na tu tepelnou izolaci tak nakupte certifikovný
materiál, pečlivě se seznamte s předepsaným technologickým postupem a najměte alespoň 2 řemeslníky, kteří s tím mají zkušenosti, není to tak úplně jednoduché.

S pozdravem Mgr.F.Macholda
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk