Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.3.12 / dotaz č. 31761
Dobrý den.
mám tento problém
Jak nejlépe zateplit strop verandy z vnitřní strany,stěny a věnec je z vnější strany zateplen 5 -10 cm polystyrenem a na tom omítka Baumit.Střecha verandy je pochozí s dlažbou,kterou nechci měnit.
(velikost stropu 1,4x3,25m)můžete poradit, zda je lepší obložit strop
(nalepit na strop desky)polystyrenem ,polyuretanovou pěnou,nebo deskami HASIT MINOR ,NEBO CASIPLUS. nebo izolační vatou a pak sádrokarton ? veranda se vytápí
asi na 12-16 °C.Pří venkovní teplotě pod -10°C se v rozích stropu sráží vlhkost.
Další teplo uniká stropem i když se vlhkost nesráží.Natřít strop specielní izolační barvou Q TERM nepomohlo.

DĚKUJI
Vážený pane, děkujemeza Váš dotaz. Bohužel jej neumíme zodpovědět, neboť zateplit strop z interiéru je velmi problematické a jeho zateplení by mohlo způsobit vznik dalších plísní v interiéru. Pokud je střecha z dřevěných trámků, takby zateplení z interiéru mohlo způsobit hnilobu těchto trámků. Bohužel žádné zázračné přípravky, které by bylo možné použít, neexistují, což jste pravděpodobně zjistil po použití Q TERMu - prostě fyzika funguje stále stejně a jepotřeba ji respektovat.
Je možné, že po obhlídce na místě by se mohlo najít řešení, které by příliš budově neublížilo a pomohlo by řešit problém. To ovšem takto na dálku není možné a proto vám doporučuji obrátit se na některého projektanta, který by měl umět vám poradit. Problematika spočívá hlavně v tom, že pokud je vzduch v interiéruvlhký, tak na studených površích kondenzuje vodní pára. Toto lze u málo vytápěných místností řešit např. rekuperací, která by odváděla vlhkost, případně utěsněním mezi teplejší a chladnější částí budovy apod. To ale korespondenčně není možné rozhhodnout.
Zdraví
Roman Šubrt