Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.3.12 / dotaz č. 31887
Uvažuji o zateplení podkroví,zaujala mě stříkaná pěnová izolace,lze spočítat návratnost investice,výhody-nevýhody proti klasické vatě Děkuji
Vážený pane,
předpokládám, že máte na mysli nějaký systém podobný tomu co nabízí např. http://www.pur.cz/cz/podkrovi-a-pudy/ .
Na straně výhod tohoto typu izolace lze uvést ve vašem případě asi toto (pokud tedy lze věřit tomu co se o tom píše):
-dokonalé zatěsnění kritických detailů (i nepřístupných spár a dutin)
-výborné zvukově izolační parametry, neprůzvučnost konstrukce
- celkem nízký součinitel tepelné vodivosti- uvádí se 0,032 W/m.K
(http://www.drevoportal.cz/clanky/advertorial-profispecial/pur-tepelne-izolacni-system-pur-izolace-soft) ale pozor, některé pěny jej mají horší.
Základní nevýhoda může být vyšší cena.
Pokud jde výpočet doby návratnosti zateplení a srovnání s jiným systémem, tak doporučuji nechat si vypracovat od několika firem, které to nabízejí konkrétní nabídky na zateplení touto stříkanou pěnou a srovnatelné zateplení minerální vatou. Do té celkové ceny totiž vstupuje mnoho položek, které jsou specifické pro váš dům (například pracnost provedení) a tak není asi rozumné srovnávat ty systémy jen na základě ceny za metr čtvereční samotné izolace. Požádejte firmu aby vám také spočítala tepelnou ztrátu nebo lépe rovnou roční potřebu tepla na vytápění té konstrukce před zateplením a po zateplení.Pokud vám vypočtou jen výpočtovou tepelnou ztrátu, tak tu můžete přepočítat na roční potřebu tepla pomocí kalkulátoru na http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-vypocty/47-potreba-tepla-pro-vytapeni-a-ohrev-teple-vody. Pak můžete porovnat celkové náklady na pořízení a provoz (na teplo) řekněme za 20let a rozhodnout co je lepší. Můžete případně zajít s těmi nabídkami do některého střediska EKIS (https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS).

S pozdravem Mgr.F.Macholda
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk