Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.3.12 / dotaz č. 31890
Dobrý den,
mám dotaz k výpočtu spotřebovaného tepla vúči podlahové ploše bytu.
Bydlím v panelovém domě v posledním sedmém patře. V domě máme výtahovou šachtu umístěnou uprostřed chodby, proto bylo povoleno aby byty tzv. za výtahem si posunuly vstupní dveře. Tím vznikly v bytech prostory do tvaru "L", bez okna a topení. výměra je asi 7m2. Pouze v sedmém patře je tento prostor větší, protože zde není schodiště do dalšího patra. Proto mohl vzniknout prostor do tvaru "U", má i velké okno, výměra je 11m2, má samostatné dveře a není zde žádný topný radiátor.
Zjistil jsem, že tento prostor je mi započítán do celkové plochy bytu pro výpočet tepla. Prostor je za obvodovou zdí bytu, vnitřní tři stěny sousedí s výtahovou šachtou a jedna se společnou chdbou ve které není žádné topidlo. Po přístavbě nikdo neprovedl přepočet tepla k ploše a ani nebyl navýšen počet žeber u radiátorů. Koeficient je také stejný "1".
Topení máme dálkové a na radiátorech máme digitální odpočtové měřáky.
Můj dotaz:
Je tento postup pro výpočet tepla v mém případě správný a proč? Nebo je špatný a jak postupovat, kam se obrátit pro nápravu.
S pozdravem

M. Kryskiv
Dobrý den, způsob rozpočtování tepla by měl být schválen na členské schůzi družstva (resp. schůzi jiné formy vlastnictví). Zde je zřejmě podstatné, jak jsou uvedené prostory zkolaudované. Pokud jsou jako byty, tak by se měly rozúčtovávat jako byty, pokud jako chodby pak by měly být účtovány jako chodby.