Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.3.12 / dotaz č. 31937
dobrý den,prosím o radu jakým působem je vhodné zateplit stěnu z luxfer, kterou máme nad schodištěm? Původně jsme zvažovali celou stěnu vybourat, vyzdít ytongem a v horni části osadit okno. Zdůvodu náročnoti prací zvažujeme variantu, že by se luxfery vybouraly pouze v horní části, kde bude okno a v dolní části by jsme luxfery zazdily ytongem a to z vnitřní i venkovní strany. Z venkovní strany by tlouštka ytongu dělala cca 10cm a z vnitřní cca 25cm, nevíme ale zda je to vhodné řešení? Předem děkuji za odpověď Martina
Vážená paní,
Tady je asi mnoho možností, které povedou k výsledku a budou se lišit pracností a cenou. Záleží také na tom, zda tam potřebujete osadit otvíravé okno nebo zda stačí jen prosvětlit ten prostor.
Asi úplně nejjednodušší řešení (bez bourání a mokré zednické práce) je luxfery nechat jak jsou a jejich spodní část zakrýt deskami pěnového polystyrénu. Z toho co píšete vyplývá, že zevnitř je k dispozici 25cm, což je víc než dost, myslím, že stačí tam dát 18 až 20cm PS a zvenku už nic. V horní části můžete napevno osadit izolační dvojsklo v nějakém pevném neotvíravém provedení (plastový rámeček) nebo jej prostě jen posadit na lišty přichycené na stěnu, zatmelit vhodným pružným tmelem a zalištovat zevnitř. POZOR ten polystyrén nesmí být vystaven vlivu světla a přílišného slunečního tepla, takže na jeho vnější stranu přichyťte takovou tu stříbrnou parotěsnou zábranu, nebo jej natřete několika vrstvami vodou ředitelné barvy (nejlépe bílé). je výhodné, pokud necháte mezi PS a Luxferami něklolik cm mezeru, kterou odvětráte pomocí 2 otvorů o průměru řekněme 10 až 15mm šikmo ven pod luxfery a zaplníte je minerální vatou. Tím si ta dutina bude moci při změnách teploty "dýchat" a nebude se tam hromadit vlhkost, která by tam mohla vnikat když to nebude dobře zatmeleno. Také z vnitřní strany přetáhněte přes PS parotěsnou zábranu a přichyťte ke stěnám a zatmelte. Jako vnitřní úpravu bude asi nejlepší použít desku sádrokartonu.
Důležité je zabránit pronikání vlhkosti k těm studeným luxferám a stěně a naopak umožnit odvedení vlhkosti z mezery. Tenhle problém by mimochodem nejspíš nastával při použití 25cm YTONGU zevnitř a jen 10cm zvenka. Při mrazech by mohlo docázet ke kondenzaci na povrchu těch luxfer; opět by se tomu dalo zabránit nějakým odvětráním té mezery.
Použití PS přinese značnou tepelnou úsporu ( tepelná ztráta se v místě zakrytí PS sníží asi 16x a v místě osazení izolačního dvojskla zhruba 3x).
Pokud stačí menší snížení tepelné ztráty a pokud např. už máte zateplenou fasádu domu pěnovým PS pak je možné zateplit ty luxfery nalepením desek (nejlépe šedého pěnového PS, který má lepší tepelné vlastnosti) přímo na ty Luxfery celoplošně lepicím tmelem. Ten skleněný povrch je třeba napřed dobře odmastit a pak zdrsnit smirkovým papírem, pak na to m bude tmel držet dobře. Maltu mezi luxferami můžete napřed natřít zředěným roztokem té akrylátové disperze, která se používá při přípravě tmelu.
Povrch se pak normálně vystuží perlinkou a naváže na okolní fasádu a povrchově upraví aby se nelišil.
Pokud potřebujete otvírací okno, pak lze použít analogický postup s PS s tím, že se horní část Luxfer vybourá. Pokud byste chtěli maximalizovat množství světla t.j. nezmenšovat prosklenou plochu, pak lze uvažovat o použití dutinkových desek Lexan (http://www.prodej-montaz-lexanu.cz/plasty-pruhledne-nepruhledne-stavebniny/plasty-plasticke-hmoty-reklamni-tabule-role-obaly/plex
i-lexan-vivak-axpet-akrylon-polykarbonat-altuglas/lexan-polykarbonat-makrolon-plny-barevny-dutinkovy-mlecny-kourovy-cele-desky-sleva-lexanu-lexanem-zastreseni-bazeny-prgoly-pergola-makrolon-dutinkova-deska-dezen-gf-komurkovy/) či Makrolon (http://www.polykarbonatove-desky.cz/) o stejné velikosti jako je ta část postavená z luxfer. Podle typu (počtu vrstev) by se dala
tepelná ztráta snížit také zhruba na polovinu až třetinu, ovšem s určitým snížením propustnosti světla. Osazení Lexanu by bylo lepší svěřit nějaké firmě, která se tím zbývá, ten plast má velkou tepelnou roztažnost a jsou na to třeba speciální profily.


S pozdravem, Mgr.F.Macholda a K.Murtinger (tel.č. 603731139)
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk