Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.3.12 / dotaz č. 32123
Dobrý den,
máme řadový dům v Praze, stěnami dlouhými cca 12 metrů sousedí s vedlejšími domy, vůči nimž ustupuje cca o 2 metry, tj. na obou nesousedících (krátkých) stranách je vlastně obnažený roh. Uvažujeme, zda má smysl zateplovat tato průčelí při plánované výměně oken v přízemí, nebo jestli efektivita takového zateplení je nízká, není-li zateplená střecha. Střecha je pultová, od obytného prostoru ji dělí nepochozí půda (dospělý člověk se tam nepostaví). Průčelí jsou 645 cm široká, orientovaná na východ (vchod, 2 ložnice) a na západ (obývák, kuchyň, 2 ložnice). Děkuji za radu.
Vážená paní,
v zásadě platí, že tepelné ztráty nějaké konstrukce (třeba těch stěn) a doba návratnosti jejich zateplení nezávisí na to jak jsou ostatní
části zatepleny nebo nezatepleny. Pravdou ovšem je, že čím menší je plocha, kterou zateplujeme tím vyšší jsou zpravidla měrné náklady (cena za m2).
Nevím z čeho jsou ty stěny, nicméně pokud jde o stěny se špatnými tepelně-izolačními vlastnostmi (např. plná cihla) a vy při tom současně měníte okna, tak se vám může stát, že při nedostatečném větrání může pak v těch rozích hrozit kondenzace vlhkosti a vznik plísní.
Obecně platí, že pokud dům potřebuje zateplit, tak nejlepší je zateplit celou vnější obálku domu a zbavit se tak problémů s tepelnými mosty. Třeba ta vaše půda, která předpokládám nemá žádné využití, by se možná dala jednoduše zteplit foukanou izolací t.j. celulózovými vlákny ( http://www.izolace-izotrade.cz/, http://www.ciur.cz/) nebo granulovanou minerální vatou (http://www.ippolna.cz/), nebo položením desek minerální nebo skleněné vaty. Tento typ zateplení vychází podstatně levněji než zateplení stěn nebo výměna oken.
Pokud chcete vezměte plánky domu a zajděte do naší poradny (http://www.ekowatt.cz/cz/kontakt) a můžeme to probrat podrobněji (objednejte se předem).

S pozdravem Mgr.F.Macholda
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk