Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.3.12 / dotaz č. 32224
zdravím,

obracím se na vás s dotazem jaký měřící přístroj by jste mě doporučili na zjišťění spotřeby elektriky v mém rodinném domě. Abych upřesnil svůj dotaz - v domě je 5 bytových jednotek, z toho čtyři bytové jednotky mají své odpočtové elektroměry. Můj byt který se skládá z 5 obývacích místností, technické místnosti kde je kotel, solární čerpadla, studna....různé mražáky, ledničky, vyhřívání okapů...tak odpočtový elktroměr nemá - mám jen hlavní elektroměr pro celý dům a svoji spotřebu si vypočítávám odečtením jednotlivých opočtových elektroměrů od hlavního elektroměru. Jenže mě spotřeba v domě prudce stoupla tak bych potřeboval zjistit co odebírá nejvíce elektriky. Nemůžu si dovolit odpojit jednotlivé elektrické okruhy protože na některých je závislý celý dům - např. kotel.

Mojí představou by byl přístroj který bych mohl napojit do rozvaděče na svorky jednotlivých okruhů a denně bych sledoval spotřebu. Bohužel některé el.okruhy jsou jednofázové a některé třífázové. Existuje něco takového nebo dali by jste mě tip jak postupovat?



děkuji za odpověď


Dobrý den,

Na měření spotřeby elektřiny je nejlepší přístroj elektroměr. Prodávají se jednofázové, i třífázové na DIN lištu tedy do rozvaděče. Problém bude pouze aby v rozvaděči bylo místo a s přepojením jednotlivých okruhů přes elektroměry. Nicméně nevím, jestli je ten rozdíl ve spotřebě tak velký, aby se toto vyplatilo. Pro zjištění spotřeby elektřiny spotřebičů, které se zapínají do zásuvky, je možné instalovat elektroměr do zásuvky. To zařízení je běžně na trhu v ceně okolo 350 Kč. Protože neuvádíte, o jaký rozdíl jde, nejde poradit, na co se máte zaměřit. Největší spotřebu elektřiny ale mívají zařízení, které mají topná tělesa, nebo spotřebiče trvale v provozu, počítače televize, osvětlení, technologie bazénů atd.

S pozdravem

Milan Mach
Odpovídá:  Milan Mach* - EKIS Zlín
Téma:  Elektřina
tisk