Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.3.12 / dotaz č. 32231
Dobrý den.

Chi zateplit starší RD - 75 let,zaklady betonové pasy bez izoloce,zdivo - stěny zděné 30cm,mírne vlhké stěny ve sklepě, na severním rohu tepelný mot s vlhkými zdi v zimě určite chci bezkontaktní systém,zvažuje systemy -provětrávaných fasád s izolantem z minerální vaty a povrchem z plastových fasádních obkladů - kde ale může použit jen max. šíři 12cm,nebo system lupotherm - který příliš není rozšířen,nebo by stě mně doporučili jiný systém.
Další věc,zda je nutné před zateplením udělat kompletní
hydrolizolaci stavby,nebo je to možné odělat s odstupem 1-2 let.(kvůli financím,zatím mám jen hydroizolaci 1 stěny)
Děkuji za odpověd
Dobrý den
Z vašeho dotazu není patrné jestli se jedná o se sklepními místnosti nad úrovni terénu, pod terénem, či částečně pod terénem, jestli se vlhkost projevuje pouze u suterénního zdiva nebo i u zdiva v přízemí a zdali je suterén vytápěn či nikoliv. Nicméně jakýkoliv zateplovací systém, není vhodné aplikovat na příliš vlhké zdivo. Vše záleží na množství vlhkosti ve zdivu. Za předpokladu velmi vlhkého zdiva není vhodné jakékoliv zateplení. U bezkontaktního zateplení minerální vatou je nebezpečí její degradace od vlhkosti předané zdivem. U zmiňovaného systému Lupotherm samozřejmě nedojde k degradaci samotného zateplení (folie), ale může dojít k degradaci samotného dřevěného nosného systému a ještě ke zvýšení vlhkosti zdiva.
Dle mého názoru by bylo daleko lepší v první fázi provést zamezení vnikání vlhkosti do konstrukce objektu. Rovněž by bylo možné, ale to záleží, zdali je vlhké pouze zdivo nevytápěného suteréne nebo i zdivo vytápěného přízemí (neznám dispozici a stav pouze odhaduji), zateplit pouze suché zdivo vytápěných částí přízemí a dalších pater objektu. A sanaci vlhkého zdiva řešit později. Rozhodně bych v první fázi nezateploval příliš vlhké zdivo.
Odpovídá:  Ing. Vladimír Cigánek* - EKIS Ostrava EZE tisk