Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.4.12 / dotaz č. 32242
Dobrý den,
prosím o radu, jakým způsobem vyřešit ochlazení domu v letních měsících. Stavba je orientovaná na jihozápad s větším množstvím oken stejným směrem. Zateplení domu je řešeno 16cm polystyrenu, střecha cca 20cm Rockwool. Zajímám se zejména o pasivní způsoby chlazení - klimatizaci bych se pokud možno rád vyhnul.
V současnosti používáme vnitřní žaluzie - předpokládám, že vnější žaluzie budou efektivnější, ale i tak zbývá vyřešit problém skosených střešních oken.

Předem děkuji za doporučení
Dobrý den,
jako nejúčinější opatření proti přehřívání v letních měsících je použití vnějšího stínění oken. Můžete využít vnější žaluzie, které v létě umožňují odstínit slunce zvenku naklopením a při otevřeném okně dobře větrají. Na druhou stranu ve větru mohou být poškozeny a nepříjemně chrastí. Ceny se pohybují od 1000 - 5000 Kč/m2, dle velikosti okna. Nebo můžete použít hliníkové rolety, především na střešní okna. Jejich nevýhodou je nemožnost regulace zastínění v létě, na druhou stranu chrání okna před nepřízní počasí, případně vniknutím do objektu a v zimě slouží v zataženém stavu jako další izolační vrstva. Ovládání obou je buď ruční nebo motorové. Další možností je použití venkovních screenových rolet. Jsou to rolety, které odstíní tepelné sluneční záření, ale propouštějí sluneční světlo do interiéru. Stínění je řešeno speciální stínící tkaninou, která je navinuta na tyči a odvíjí se různými způsoby dle typu konstrukce. Stínící tkanina se vyrábí v mnoha barvách a v různých hustotách tkaní. V závislosti na kombinaci těchto faktorů dokáže zadržet (dle údajů výrobců) až 92% slunečního tepelného záření. Velkou výhodou rolety se Screnem je, že podle hustoty tkaní umožňuje větší čí menší průhled ven a zachovává kontakt s okolním světem. Ceny systému jsou odvislé od velikosti okna, pohybují se od 1000-3000Kč/m2. Nabízí se ještě možnost polepu okenních výplní speciální folií. Folie lze je lepit jak na vnitřní, tak na vnější stranu oken. Polep z vnější strany je účinější. Existuje několik typů protislunečních fólií, které se od sebe liší barvou, tmavostí, prostupností světla i energie, množstvím zadrženého UV záření. Protisluneční fólie dokážou propustit dovnitř od 15 do 70 procent slunečních paprsků. Do bytových domů lze doporučit folie s propustností okolo 50%, při nižší propustnosti jsou pak místnosti příliš tmavé a zimním období snižují tepelné zisky od slunce. Cena začíná na 750Kč/m2.
Odpovídá:  Ing. Josef Votruba* - EKIS Praha Enviros tisk