Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.3.12 / dotaz č. 32286
Dobrý den.

Děkuji za předchazející odpověd(zateplení staršího RD),chci se zeptat zda se můžou kombinovat různe metody zateplení - použitý bezkontaktního EPS na fasadu s odvětrávanou fasadou z minerální vaty na sokl (zaroven by byla provedena hydroizoloce stěn domku,kterí je starší s mírne vlhkými stěny ve sklepě,ve vytápané bytové jendnotce vlhkost není),děkuji.

Dobrý den
Samozřejmě lze kombinovat různé typy zateplení, ale jednotlivé kombinace a jejich přesný návrh je spíše na projektanta, který musí zvolit možnou kombinaci s ohledem na skutečnost . Co se týče zateplení z EPS jedná se téměř vždy o kontaktní systém, ale existují systémy například „Baumit open“ jehož systém je podstatně difúzně otevřenější než klasické kontaktní zateplení z EPS. Součástí tohoto systému jsou specielní lepidla omítkové směsi atd., které je nutné použít, aby nedošlo k degradaci vlastností celého systému.
Takže bych navrhoval, aby byla zaprvé provedena sanace vlhkosti suterénního zdiva.
Dále aby Vám například projektant, nebo případný dodavatel systému provedl změření vlhkosti zdiva a to, jak suterénního, tak v 1.NP. Na základě tohoto měření doporučil jaký systém zateplení zvolit. Pakliže, bude zdivo v nadzemních podlažích suché, není problém provést jakékoliv zateplení i kontaktní.
Co se týče suterénního zdiva, asi by bylo nejvhodnější ho nechat po nějakou dobu nezateplené vyschnout (po provedení jeho sanace, záleží na jeho vlhkosti) a dodatečně řešit co sním (pokud nepožadujete okamžitě zateplit i soklovou část objektu). Z popisu však vyplívá, že suterénní část je nevytápěná, takže její nezateplení se výrazně neprojeví na tepelných ztrátách objektu, jestli bude vyřešen tepelný most stropu nad suterénem na fasádě.
Odpovídá:  Ing. Vladimír Cigánek* - EKIS Ostrava EZE tisk